1
2
3
4
5
6
7
8
9
SPEAKER: Mari kita memperbaiki yang Contoh terakhir ini sedikit lagi. Kali ini, daripada menggunakan amaran yang fungsi, yang mewujudkan tetingkap yang berbeza estetika dari pelayar untuk penyemak imbas, mari kita sebaliknya menerapkan harga saham terkini dalam saya halaman sendiri - iaitu, di dalam daripada dom halaman. 

Perhatikan di sini, dalam ajax-2.html, saya telah ditambah satu baris tambahan yang menyatakan kolon Harga, diikuti dengan span, yang merupakan jenis seperti pembahagian yang halaman, tetapi ia tidak memecahkan ke barisan baru. Dan span yang mempunyai sifat ID yang nilai adalah harga, dan beberapa lalai teks dalam ini membuka dan menutup tag yang hanya berkata untuk menjadi ditentukan. 

Sementara itu, di sini di kepala halaman saya, Saya mempunyai tag skrip seperti sebelum ini. Saya membina URL untuk quote.php, lulus dalam simbol sebagai HTTP satu getParameter, dan saya menyeru ini jQuery getJSON berfungsi sebagai sebelum ini. Tetapi garis kod yang saya kini akan untuk menulis apabila saya menerima data dari quote.php, sebagai objek JSON, adalah tanda dolar, quote, unquote, paun, harga, dengan itu menyatakan bahawa saya ingin untuk mendapatkan unsur dari dom saya, yang pengecam unik adalah harga. 

Dan saya ingin untuk kemudian memanggil fungsi atau kaedah dalam yang dipanggil html, yang mengatakan mengemaskini HTML itu elemen menjadi, dalam kes ini, data.price. 

Sekarang mari kita simpan fail tersebut dan membuka laman ini dalam pelayar saya. http://localhost/ajax-2.html-- ada bentuk yang sama, tetapi ini masa dengan harga di bawahnya. Mari kita menaip simbol seperti FB untuk Facebook dan jenis Dapatkan Quote. Dan bukannya melihat tetingkap amaran ini masa, kita bukannya melihat dalam halaman saya harga saham terkini dom Facebook.