1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
 16
 17
 18
 19
 20
 21
 22
 23
 24
 25
 26
 27
 28
 29
 30
 31
 32
 33
 34
 35
 36
 37
 38
 39
 40
 41
 42
 43
 44
 45
 46
 47
 48
 49
 50
 51
 52
 53
 54
 55
 56
 57
 58
 59
 60
 61
 62
 63
 64
 65
 66
 67
 68
 69
 70
 71
 72
 73
 74
 75
 76
 77
 78
 79
 80
 81
 82
 83
 84
 85
 86
 87
 88
 89
 90
 91
 92
 93
 94
 95
 96
 97
 98
 99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271
272
273
274
275
276
277
278
279
280
281
282
283
284
285
286
287
288
289
290
291
292
293
294
295
296
297
298
299
300
301
302
303
304
305
306
307
308
309
310
311
312
313
314
315
316
317
318
319
320
321
322
323
324
325
326
327
328
329
330
331
332
333
334
335
336
337
338
339
340
341
342
343
344
345
346
347
348
349
350
351
352
353
354
355
356
357
358
359
360
361
362
363
364
365
366
367
368
369
370
371
372
373
374
375
376
377
378
379
380
381
382
383
384
385
386
387
388
389
390
391
392
393
394
395
396
397
398
399
400
401
402
403
404
405
406
407
408
409
410
411
412
413
414
415
416
417
418
419
420
421
422
423
424
425
426
427
428
429
430
431
432
433
434
435
436
437
438
439
440
441
442
443
444
445
446
447
448
449
450
451
452
453
454
455
456
457
458
459
460
461
462
463
464
465
466
467
468
469
470
471
472
473
474
475
476
477
478
479
480
481
482
483
484
485
486
487
488
489
490
491
492
493
494
495
496
497
498
499
500
501
502
503
504
505
506
507
508
509
510
511
512
513
514
515
516
517
518
519
520
521
522
523
524
525
526
527
528
529
530
531
532
533
ЈАСОН Hirschhorn: Добро. Па само неколку најави пред да започнете. Така делови, секој треба се sectioned веќе. Делови нормално се кандидира од недела до вторник. Па вие момци треба да добие вашиот задачи. И тогаш мислам дека следната недела Вие ќе бидете со вашиот вистински TFS. Значи, ако имате било какви прашања, или проблеми, или сте заборавиле да го секција. Некои луѓе го направите тоа. Само ги споделите со нас. Пука нас е-пошта на глави. 

После работното време. Минатата недела почнавме работното време. Канцеларија часа секоја недела. Понеделник е во Леверетт 8:00-11:00. Вторник во четири, така Кабот 8:00-11:00. Среда, Mather 8:30-11:30. И четврток Аненберг 8:00-11:00. 

Така нула, многу луѓе не треба на работното време помош за гребење, кој е сосема во ред. Ако го направите, тоа е апсолутно чисто, како и. Но во иднина, проблемот сетови, тие се многу потешко. Така што ова се случува да ти биде пријател. Дефинитивно одат во канцеларија часа. Планирую до канцеларијата часа. Кога ќе стигнете до проблем постави четири, пет, шест, седум, што треба да се оди на работното време. Тоа е каде што многу помош и работата се завршува. 

Мислам дека минатата година, само за пример, во четвртокот night-- па мислам дека проблемот сетови се должи во петокот. Така во четвртокот ноќта, ќе имаме 200, 250 студенти на работното време. Значи дефинитивно се направи употреба на овие. Овие се твоите најдобри пријатели. Како ова е местото каде што ако сте заглавени на проблемот во собата, ова е местото каде што најверојатно ќе добие помош. Така на работното време. OK, па тие се најавите. Најави се направи, па ајде да почнеме. 

Добро, апаратот. Дали сите симнете апаратот уште? Не. Како и во така така. Јас вид на се симне апаратот. Правото, така уред е ново оваа година, па ние сме веројатно случува да имаат некои ошибки во неа. Така може да го симнете што е можно порано. Така проблем постави еден се случува да се каже, како точно да го преземете. Да започнете инсталирање, токму тука. Тоа се случува да ви кажам како за да ја преземете уред. 

Значи дефинитивно преземете уред порано отколку подоцна. Инструкции се во Р сет спец. Значи, ако чекате додека среда вечер, а потоа ќе имаат проблеми, и да ни испрати е-маил на полноќ во средата вечерта дека не можете да го симнете уред, тоа е не легитимни причина за продолжување. Што треба да го направи тоа сега, и ќе имате проблеми. Се обидов да ја преземете минатата ноќ. Налетав на малку од мака. Ако ви се кандидира во проблеми инсталирање, дефинитивно хит обидете повторно, бидејќи јас само кликнете обидете се повторно неколку пати, и на крајот тоа работел, која не прави никакви смисла, но тоа го прави. Значи дефинитивно се обидете повторно, но ако излезе против ѕид од тули, пука нас е-пошта на главите, а ние ќе бидат повеќе од среќни да ви помогнат момци. Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: Само брз прашање. Ако те провери стил, има дел кој се вели дека ние не го вклучуваат овој. ЈАСОН Hirschhorn: Сè уште не. СТУДЕНТСКИ: Таа вели дека изврши тоа. Како да се изврши тоа да се бидете сигурни дека тоа е во вашиот систем? 

ЈАСОН Hirschhorn: Вие сте случува да се кандидира баш команда. Јас ќе одам во текот тоа подоцна. Кул. Па на апаратот може да биде малку застрашувачки, затоа што сте навикнати да вид работи во графички кориснички интерфејс. Па Scratch беше графички кориснички интерфејс, така што она што мислам кога го велам тоа? Што сакам да кажам е дека кога сте програмирање, ти си во основа со користење на блокови од код. Можете да видите го кодот и работи како што. 

Уред, сте ќе треба да се прави работи во командната линија на животната средина. И така до крајот на Вашата програмирање животи, ви се случува да се прават работи во командната линија на животната средина. Па затоа е добро да скокаат на почетокот и да добијат некои искуство. Па ајде да го направи тоа. Значи тоа е Роб. 

ОК, па ајде само скок во командната линија работи. Па ова е апаратот. Може некој да ми кажете зошто ние ги користиме апарат? Што е уред? Дали некој знае? Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: Тоа е само виртуелна машина дека ќе ја стартувате вашиот компјутер, така што ќе може да добиете во текот на оперативниот систем несогласувањата помеѓу Mac и PC. ЈАСОН Hirschhorn: Совршена. СТУДЕНТСКИ: Тоа е универзална дефиниција. ЈАСОН Hirschhorn: Да, тоа е како универзална дефиниција. Това е перфектно. Така да, тоа е виртуелна машина. Па тоа е во основа на оперативниот систем. Оваа е оперативен систем. Ова е еквивалентно на вашиот Mac, или можете компјутер, или вашиот Линукс. Оваа е истата. И така можете да го направите слични нешта. Ако си сакал да, вие би можеле да одат на интернет на пример. Вие навистина не може да се види, но токму тука, Google Chrome. Можете да одат на интернет и ако сакате да го. Оваа е оперативен систем. И причината правиме тоа е затоа што тоа е многу полесно кога сме делење инструкции и сè. Ако тоа е само униформа животната средина, тоа е многу полесно за нас, и тоа е многу полесно за вас. Вие не се случува да се кандидира во го направите во било какви особености кога сте програмирање. Ние точно знаеме што ви се случува да се кандидира во. Така уред е тука. 

Значи, кога сте почнуваат програмирање, вие сте се случува да одат надолу за да лев агол. Там е малку кутија. Сте ќе треба да кликнете на неа. Ова е ваша терминален прозорец. Така што ова е местото каде што си оди да биде многу семестар. Значи, дозволете ми да зумирате малку. 

Добро, па добивање на околу терминал прозорецот е малку поинаква. Прво, нема икони. Јас не може да кликнете ништо. Там ништо да кликнете. Па мора да дознаам начин да се дознаам каде сте, што е тука, и како да се движите. 

Па две повеќето корисни команди веројатно се ls-- така што мислите ls прави тоа? 

СТУДЕНТСКИ: Листа. ЈАСОН Hirschhorn: листи, да. Тоа само ги наведува алгоритми во директориумот. А потоа CD. Па да речеме Сакав да CD CS50, што тоа му направам? Да? 

СТУДЕНТСКИ: Го менува вашиот именик. ЈАСОН Hirschhorn: Совршена, да. Тоа го менува директориум. Па да се вратиме. Па како да се вратиме? Па да речеме Сакав да одам се врати на претходниот директориум. Да сигурно. 

СТУДЕНТСКИ: Мислам дека ти пишувам cd само без ништо. ЈАСОН Hirschhorn: Можете да го направите тоа. Толку совршен. Значи, ако јас пишувам CD, ова е всушност, се случува да ме поп се врати на домашен директориум. Така што гледате ова тилда, дека ќе ме pop- пат назад до каде тилда е. Па затоа се случува да ме pop-up Назад кон домашниот директориум. Но, да речеме јас направив нешто како ова. Да речеме дека CD CS50. ls повторно. Јас имам други нешта. CD супер секција. CD датотека, па ќе одам длабоко. А потоа нека каже сакам да само поп назад до врвот. CD. Да речеме дека јас не сакам да го направи тоа. Да речеме дека сакам само да поп назад до директориумот, која беше во право над мене. Како да го направам тоа? Па да речеме CD CS50. CD supersection. Па ајде јас сум тука. Да речеме дека јас само сакам да pop-up време. Како да го направам тоа? Да, шо праиш? 

СТУДЕНТСКИ: Вие само тип CD supersection повторно. 

ЈАСОН Hirschhorn: Вие би можеле да го направите тоа. Па, јас сум во supersection. 

СТУДЕНТСКИ: О, оној пред тоа. 

ЈАСОН Hirschhorn: Да, така што би можеле да го направи тоа. Можете да направите cd ~ CS50. Па ако се погледне тука, овој е вашиот пат, токму тука. Тоа е вашата патека. Така што би можеле сериозно само оди cd ~ / CS50. Бум, ти си таму. Што е полесен начин да го направите иако? Тоа беше совршено точни, но она што е малку полесен начин да го стори тоа, бидејќи многу пати си оди да се скокање во директориуми, скокање од директориуми. Па да се вратиме. CD supersection. Па да речеме јас сакам да се вратат вистински брз. Можете да направите нешто како CD точка точка. Што се случува да pop- ви се врати вистински брз. Така CD supersection. CD датотеки. Да речеме дека јас сум тука. Патем, јасно е добро, бидејќи ми прозорец беше добивање малку неуредна. Така ls, па јас не сакаат да биде тука повеќе. CD точка точка. Заведи ме напред. Cd точка точка ми зема една до. Cd точка точка и назад до мојот дом. 

Добро, така CD, ЛС. Веројатно најважната работи, затоа што ти си ќе треба да се знае каде се наоѓате. LS се случува да ви кажам каде се наоѓате, и ЦД е како сте ќе да скокаат наоколу. 

Вие исто така може да направи некои други кул работи. Така на пример ls. LS е само ќе ви покаже именици во датотеката. Тоа е, исто така, ќе ви покаже датотеки. Но, тоа е само случува да ви покаже што е таму. 

Ако си сакал нешто малку повеќе се излади, и си оди за да всушност прават ова во неколку недели. ls цртичка л. Дека отпечатоци од малку повеќе информации. Може некој да се погоди на левата рака страна на drwx, RWX и работи како што. Дали некој има идеја она што би можело да значи? 

СТУДЕНТСКИ: Дозволи. 

ЈАСОН Hirschhorn: Да, совршена. Дозволи. Така си оди за да треба да се занимаваат со оваа кога ќе се направи веб програмирање подоцна. Ако некогаш сте се качил на интернет, и сте кликнале на слика или кликна на терен, и тоа го рече permission-- како дозвола не е дозволено, или како дозвола не доделува или што, тоа е затоа што кога тие се програмирање, тие не сте ја прилагодиле на овие дозволи за да можете да го направи тоа. Значи, каде што доаѓа од. 

Добро, па тоа е кул. Па ние скокна наоколу. Ние можеме да се погледне во нешта во нашата директориум. Но како да се направи нешто? Јас имам директориуми тука. Тоа е неверојатна. Како можам да се направи нов директориум? Каже сакам да се направи нов Директориум за сега. Можете да направите нешто како ова, mkdir. Така бидете директориум. Па што сакаш да нарекуваме овој директориум? СТУДЕНТСКИ: Прекрасно. ЈАСОН Hirschhorn: Прекрасно. Ми се допаѓа. Направи директориум неверојатна. И таму да одите. Значи ние треба листа. Имате нов директориум. И вие може да каже дека тоа е директориум на вашиот уред поради тоа што има оваа боја, нели? Па тоа е како синкав виолетова или whatever. Па ајде да се промени. Да ги смениме директориум. Ајде да одиме во directory-- Да, шо праиш? СТУДЕНТСКИ: Дали постои список на сите овие [нечујни] онлајн? ЈАСОН Hirschhorn: Да, јас ќе ги ставам нив on-- ќе имаме слајдови. Тоа ќе биде PDF формат. Ние ќе ги стави на сите. Да, жал тоа е многу команди. Ако сакаш да се забави, или врати се назад, или нешто слично, дефинитивно да ме известите. Тоа е многу да се апсорбира веднаш. Што се случува? СТУДЕНТСКИ: Може ли да прашате потенцијално глупаво прашање? ЈАСОН Hirschhorn: Там не глупави прашања. СТУДЕНТ Существуют. А директориум е за само барате на информации, каде што можете да ја продавницата. 

ЈАСОН Hirschhorn: Да. 

СТУДЕНТСКИ: Дали е тоа во суштина она што го правиш? Значи, кога ние се направи нешто, привет мир или што, тоа е складирани во директориумот, да? 

ЈАСОН Hirschhorn: Да. 

СТУДЕНТСКИ: Дали е тоа вистина за сè. Се е складирани во директориумот. 

ЈАСОН Hirschhorn: Да. Секогаш кога ќе го направи, без оглед на директориумот сте во, тоа се случува да во основа чувајте го на тој директориум. СТУДЕНТСКИ: И кога сме нарекувајќи, ние сме го јавувате од именикот. 

ЈАСОН Hirschhorn: Да, така директориум е местото каде што Ес. Така, тоа е вид на како, ако имате нова папка на вашиот десктоп а потоа можете да напишете текст датотеки, да го стави во таа папка, дека датотеката е во таа папка. Дали тоа има смисла? 

СТУДЕНТСКИ: Да. 

ЈАСОН Hirschhorn: Да, што правиш? 

СТУДЕНТСКИ: Може ли само да ви побара да да го направи малку поголема? 

ЈАСОН Hirschhorn: О, да. Извинете. Проектор е толку лошо. Ние имавме толку многу проблеми со ова порано. Дали е тоа подобро? Е тоа што премногу голема? 

СТУДЕНТСКИ: Не, не тоа не е. 

ЈАСОН Hirschhorn: Не, тоа не е. Тоа е премногу мал? Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: Жал ми е, она што е команда за расчистување? 

ЈАСОН Hirschhorn: О, јасно. Ако сакате да се расчисти, само тип јасно. јасно да влезат. На последниот уред, она што во основа не, тоа не го исчистите вашиот информации, тоа само вид на се што се префрли одредување на еден екран. Значи, ако сте ја внеле clear-- за пример да речеме јас сум лизгање нагоре. Можам да скролувате нагоре. Ова е се што јас направив. Но, ако сум тип јасно, а потоа Јас скролувајте нагоре, тука е ми работи. Па тоа не е тоа бришење, тоа е само во основа ви даваат нова рамка. 

СТУДЕНТСКИ: Како ќе го направите [Нечујни] директориум? 

ЈАСОН Hirschhorn: Ќе одам таму. 

[Смеа] Го забават вашиот ролна. Добре. Добро, па така ние сме во директориум моментов. Така Дејвид, мислам дека во предавањето тој ја направи некои кул работи. Па ајде да се напише програма. Па можете да го направите тоа број на различни начини. Можете да го користите било каков вид на текст едитор. Можете да го користите Нано, вие може да се користи Вим, Emacs. Оние кои се малку покомплицирани. Или можете да го користите нешто во тука дека се вика gedit. Извинете. gedit не е среќен. Така да прави е во основа само текст едитор. Исто како и јас уредување текст збор процесор или нешто слично. Па тоа е се здобија со убав интерфејс исто како и оваа. Така ли такво нешто. Така всушност нека ми го даде име, бидејќи јас никогаш не го правеше тоа. 

Па што сакаш да Името на нашата прва програма? Тоа е само случува да се каже привет. 

СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. 

ЈАСОН Hirschhorn: Ви недостасува имагинација. Добро, да прави. Привет. Одам да се направи .txt. Добро, па тука е. Па ајде да се напише програма. Па мислам дека те видов ова на предавање. Ви треба Основната функција. Буп. Па ова е само една главна функција. Поголема? Да, жалам. Добро, така што треба Основната функција. Мислам дека сум скокање пиштол малку, но тоа никогаш не е лошо да се добие навикнеш на овој вид на работи. 

Па главната функција, секој C програма сте случува да пишувам за остатокот од овој курсот ќе имаат главната функција. Дали некој знае зошто? Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: Започнете. 

ЈАСОН Hirschhorn: Точно, така што кажува вашата програма каде да почнам. Значи, ако немате основна функција, и ви ги собере тие и работи, тоа не се случува да се знае требаше да започне. Main е секогаш каде што започнува. Па имате главната функција, и потоа не никого сеќавам како да ги испечатите? 

СТУДЕНТСКИ: printf. ЈАСОН Hirschhorn: Да, printf. printf привет. Добро, сега сум во собата вие момци се да не успее, но тоа ќе се состави. 

СТУДЕНТСКИ: Не 

ЈАСОН Hirschhorn: Зошто? Там е повеќе причини зошто. Сигурен. 

СТУДЕНТСКИ: Тоа не мора стандардот [нечујни]. 

ЈАСОН Hirschhorn: Совршена. Значи она што тоа се нарекува тука? 

СТУДЕНТСКИ: [нечујни] 

ЈАСОН Hirschhorn: Тоа е хедер датотека, нели? Тоа е хедер датотека. А ти си точно во право. И двајцата сте во право. Така да се вклучат тоа, јас само го прават фунта вклучуваат стандардни влез излез .h. Дали сум добар да одам сега? Ова ќе ги собере? 

СТУДЕНТСКИ: Не ЈАСОН Hirschhorn: Зошто да не? СТУДЕНТСКИ: Тоа е [нечујни] текст. ЈАСОН Hirschhorn: Да, неверојатна. Па јас само го направи. Па јас го спаси, но да прави hi.txt. Па сега ако го направам ls, тука е. Токму тука. О, тоа не е во неверојатна. Јас мора да излезе надвор. О, совршена. Како ние да се стави ова во страшни? Па јас не го сакаат тука во мојот дом директориум со сè друго. Сакам да го стави во папка. Како да го направам тоа? 

Не е премногу тешко. Се движат. Па веќе сме научиле ls, листа. CD за промена директориуми. CD точка точка за да се судрат надвор од директориуми. И сега ние се случува да се почне да се врти околу датотеки. Така да се движат само се движат hi.txt и Одам да го стави во неверојатна. 

Само да се биде внимателен. Кога сте пишување во командната линија, сè дела. Така големи букви прашања. Ако сум сторил мали букви, тоа е нема да знаете што се случува. Значи се што работи за да биде многу специфични. 

Така да работи таа ЛС. Тоа е веќе тука. Да ги смениме директориум во неверојатна. ls. Бум, тоа е таму. И некој споменува зошто тоа нема да ги собере. Зошто да не се случува да ги собере повторно? Да? 

СТУДЕНТСКИ: Тоа не е во .c. 

ЈАСОН Hirschhorn: Совршена. Тоа не е .c, S па како сум јас случува да го преименувате да .c? Што е лесен начин да го направите? Ајде да го користите командата ние само го направи. Па ние сме само ќе да се движат hi.txt да hi.c. ls hi.c. А потоа само за забава, ајде да само скок во овој вистински брз. hi.c. Ќе забележите тоа е убаво и шарени. Значи овие се само вид на корисни бои кога сте програмирање. Така int и неважечки, оние кои се типови на податоци. Ние ќе одиме во текот на оние во секунда. Привет е стринг. Но корисни бои. Значи, ако некогаш сте се случајно изберете погрешен продолжување, треба да имаат овие бои. Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: Како можам да ги копирате во поднесе [нечујни] во друга датотека? ЈАСОН Hirschhorn: О, јас сум ќе ви покаже дека е премногу. Па копија отстрани се на обвинителна клупа. Ајде да се направи ова. Бидете сигурни дека тоа функционира. Направи привет. Работи, го работи. Така ./hi неверојатна. Дека е ваша прва програма. Дозволете ми да го направи поголемо. Па навистина good-- Да, шо праиш? СТУДЕНТСКИ: Зошто тоа ќе биде дека кога ќе се земе да прави, тоа не ми даде уште една линија за да прави hi.txt? Тоа само го става на покажувачот на линија. СТУДЕНТСКИ: Да. [Нечујни]. 

ЈАСОН Hirschhorn: Чекај, така да се каже дека се повторно. 

СТУДЕНТСКИ: Кога ќе внесете gedit, прв пат, првиот line-- ЈАСОН Hirschhorn: До таму на врвот? СТУДЕНТСКИ: Нема Ј Харвард апаратот, и курсорот е само сите на патот на левата страна. ЈАСОН Hirschhorn: Сите начин на лево? СТУДЕНТСКИ: Да. Дали некој друг има тоа? 

ЈАСОН Hirschhorn: О, добро J Харвард е исто како имени пользователя. Па тоа е само стандард имени пользователя. 

СТУДЕНТСКИ: Тоа ќе престане да реагира. ЈАСОН Hirschhorn: О, тоа ќе престане да реагира. Добро, па она што треба да направите е што треба да се затвори на gedit. Толку блиску од gedit, и тоа треба да се врати. Така е gedit отворена на вашиот апаратот во моментов? Ако излезете надвор од неа, што треба врати и треба да бидете добро да отидевме. Го направи тоа работа? 

СТУДЕНТСКИ: Значи не го користите gedit команда за да open-- ЈАСОН Hirschhorn: Не, прв gedit команда беше грешка. Прва gedit команда, Јас да се направи да прави hi.txt. Па јас го даде име, така што gedit hi.txt. hi.txt е името на датотеката. Првата беше само грешка, а потоа Јас брзо се затвори на програмата. Значи, прашањето е ако го направам да прави, не сум ќе биде во можност да се навистина ништо друго во мојот командната линија додека не се затвори таа да прави, па јас мислам дека тоа е она што тие се стрча во. Толку блиску што gedit. Тоа ќе се вратат од тоа програма, а потоа ќе биде во можност да всушност тип во командната линија повторно. Дали е тоа добро? Дрога. Па само бидете сигурни дека да се затвори тоа ако извршувате во проблеми. 

Добро, па навистина добро прашање Пред вториот копираше. Па сега имам hi.c. Но, ајде да се каже сакам да го промените. Сакам тоа да биде малку подобро. Сакам да кажам привет класа. Но јас сакам да се задржи овој шаблон. Јас не мора да се преработи на целата програма повторно. Сакам да се задржи на дефиниција. Како да го ископирате? 

Лесно. Така ср hi.c newhi.c. Сега имам две. А потоа можам да се отвори newhi.c, и наместо само велејќи привет, Ќе го кажам привет класа! Па јас ќе се врати. Излезете надвор. Се вратам во мојата командната линија. ls направи newhi. Стартувате неа. Там. Тоа е подобро, многу подобро. Значи, ако сакате да го копирате нешто, лесно како што. ср е копија. 

Па ние си отиде над движат, правење директориуми, копирање. Ајде да видиме што друго треба да се оди во текот? О, да. Ајде да одиме во текот на овој. Така што ова беше неверојатна. Да речеме дека јас сакав to-- ох чекаат. Одам да се врати во неверојатна. 

Да речеме дека јас не сакам овие датотеки, токму тука. Да речеме дека јас ги сакате во нов директориум како и во директориумот неверојатна. Сакам да почнат со организирање, па сега јас одам да има нов директориум наречен привет. Тоа доби сите програми Јас пишувам наречен привет. Па, како го правиме тоа? 

СТУДЕНТСКИ: Промена на директориум. 

ЈАСОН Hirschhorn: Да. привет. Буп. mkdir hi_dir. Тоа се пожали, бидејќи јас веќе имаше привет тука. Па сега имам привет директориум. Па сега сакаат да се движат сè, сите програми што сум го напишала, Сакам да ги преместите во привет директориум. Само чисти работи до. Како да го направам тоа? 

СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. 

ЈАСОН Hirschhorn: Преселба тоа, нели? Па ајде да се движат. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Што е разликата помеѓу привет и hi.c дека веќе имаме. ЈАСОН Hirschhorn: О, hi.c е вистински. Значи тоа е датотека која што напиша. Значи, ако си одеше да отворете го во gedit или Нано, тоа е она што го пишувате во. Кога ќе го собере, тогаш ќе добие извршна датотека. Тоа е привет. Значи, ако сте отвори привет, тоа ќе да биде еден куп глупост за вас. Тоа е во основа ќе биде куп на компјутерски инструкции. Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: Какво сите бои значи? Сино е веројатно директориум. Што е жолто? 

ЈАСОН Hirschhorn: Те се извршна датотека. Значи, кога го направи hi.c тоа, дали me-- за да можам да го направи тоа. Скокање пиштолот. Па се отстрани привет да. Па потоа нека го направи ls. Јас немам привет повеќе. Па кога ќе се направи, тоа е кога ќе преземе програма која го напиша и ќе се направи извршна датотека. Така бидете hi.c-- добро, направи привет. Мислам дека тој отиде во текот на овој во предавање. 

Овие се куп компајлерот инструкции. Па наместо да се, всушност, напиши ѕвекот со сите овие. Овие се знамиња. Вие само напиши направи. Така што ова го прави на извршна датотека. Значи, кога ќе го направите ls, сега имате привет. Значи ова е она што си ќе всушност работи. И така ќе ја стартувате дека со тоа ./hi и бега вашата програма. Но, ако јас се обидувам да го правам тоа со hi.c, не, тоа не е оди на работа. Да, тоа го прави смисла? 

СТУДЕНТСКИ: MM-хм. 

ЈАСОН Hirschhorn: Кул. Чекај, јас сакав да кажам нешто друго. Само вистински брз, во случај некој е заинтересиран, кога ќе скокаат од директориум, тоа е точка точка. Дали некој има идеја за она што можеби само еднина точка средства? СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. ЈАСОН Hirschhorn: Тоа е всушност тековниот именик. Па тоа е вашиот тековниот директориум. Па јас сум тука. Јас сум во неверојатна. Ако го направам ЦД точка, тоа не прави ништо. Тоа ме носи на мојот тековниот директориум. Па малку излишни, но мора да го стори тоа, па ./ вашата програма за името, со цел да се кандидира на вашиот програма, ќе мора да го направите тоа. ОК. 

СТУДЕНТСКИ: Ако го направите CD точка точка точка, но сепак многу точки ќе го само да ве однесе до дека многу директориуми? 

ЈАСОН Hirschhorn: Мислите како ЦД точка точка точка точка? СТУДЕНТСКИ: Да. ЈАСОН Hirschhorn: Не Така всушност Запомни Јас не ls -l? Ако јас се направи нешто друго, можам да -a ЛС. Па што е ова вели дека е -a ви покажува сè. Па тоа ви покажува работи кои се скриени и работи кои не се скриени. Па ако забележите дека кога го направив само ЛС, Јас само видов дека работи, работи сум направил. Ако го направам -а, тоа се случува да ми покаже сè. И така тековниот директориум, директория над неа. Дали тоа има смисла? Да? 

СТУДЕНТСКИ: Но, тие не се всушност во директориумот. На тековниот директориум не е само по себе, па зошто да покаже оние со точки внатре? 

ЈАСОН Hirschhorn: Сакаш да кажеш дека е како тоа не е во директориумот. 

СТУДЕНТСКИ: Токму така. Па ние имаме листа на работи кои се наоѓаат во директориумот. 

ЈАСОН Hirschhorn: Мислам дека е во директориумот. Како -a покажува сè, дури и ако тоа е скриено внатре во директориумот. Па мислам дека тоа е само пат кон тековниот директориум, ако тоа го прави смисла. Тоа е малку рекурзивен. Тоа е како Inception. Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: Значи ти рече -А емисии [нечујни]? ЈАСОН Hirschhorn: -А, да. 

СТУДЕНТСКИ: Она што го прави [нечујни]? ЈАСОН Hirschhorn: Па, на пример, ајде да одиме назад до врвот. Тоа е обично работи што не треба да се плеткаме со и вие не треба да се грижите. Значи ова е вид на дома. Ако го направам -А, да се добие тони работи. Сите нешта. И вие не треба да се плеткаме со било кој од тој звук. Дефинитивно не почнете да оди тука и само се отстрани нешта. 

[Смеа] 

Да, ова е малку повеќе удобен работи, но тоа е добро да се знае. Мислам дека е добро да се знае. Но, ако не сакате да напишете -a во целост на овој курс, само да го заборавам. Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: Што е ls -l? ЈАСОН Hirschhorn: Тоа ви покажува дозволи. Во основа ќе го користите дека за дозволи, така -l. Тоа ви покажува малку малку повеќе информации, но повторно, ова е малку малку повеќе удобен нешта. Ова се само дозволи. Па дозволи на папки. Па само на пример, да речеме сум направил folder, па d претставува директориум. Па оние кои се директориуми. А потоа читате, пишувате, извршување. Значи тоа се дозволи за Мислам дека корисник, група, светот. Целосно оди предалеку. Ви се случува да одат во овој како недели од сега, но само да знаете, тие се дозволи. Што се случува? СТУДЕНТСКИ: Можете ли јасно, а не само прескокнете до следната работа, може да you-- ЈАСОН Hirschhorn: Вие значи, всушност, избришете? Јас не знам. Јас никогаш не го направи тоа. Зошто и вие ќе сакате да го направите тоа? Зошто и вие би го сториле тоа? Ми се допаѓа. Вие живеат на работ. Ти си како јас не сакам ништо од ова. Тоа е интензивна. СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. ЈАСОН Hirschhorn: Да, ние може да го направи тоа. Жал ми е, Месинг со големина е тотално ме freaking надвор во моментов. Ајде да одиме нагоре. Да, па сега не можам да одам до повеќе. Па сè што научил ви е исчезнат засекогаш. Ви благодарам. Ние ги направивме нашите директориуми. Ние направивме нашиот датотеки и работи како тоа, па ние се уште имаат сите нешта. Добро, ќе одат брзо. 

Така вистински брз. Па да речеме јас сум во неверојатна. Да речеме дека јас сакав да се движат сето кон новиот директориум бидејќи јас само сакам да се организира, нели? Па како јас би го направил тоа. Се движат. Ние сме случува да се користи потег повторно. Така се движи hi.c. И што можете да направите е да се ќе почнете листата нешта, и последното нешто што ви листа е каде што тоа се случува да го преместите. Така се движи hi.c, привет newhi newhi.c, hi_dir. И така го пресели сè во Последно нешто што споменавме. Па потоа да се промени директориум, hi_dir ls. Сè што е таму. Така што е убаво и поорганизирани. 

Добро, ајде да речеме дека јас мразам мојата оригинална привет програма. Сакам да се ослободи од неа. Како можам да се ослободи од него? Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. ЈАСОН Hirschhorn: Да речеме дека јас само сакате да ја отстраните програмата, па само привет. Не, во право си. Така што е РМ, но вие не РМ привет. Тоа се случува да ви даде малку предупредување. Тоа се случува да се каже дали сте сигурни дека сакате да го избришете ова, и да го правам. Ако не сакате да биде побарано, како што затоа што немате време за предупредувања, отстранете -f. Оваа е уште една знаме. Тоа е како -l. Тоа е како -a. Ова се само знамиња кои си даваат на овие команди. Па се отстрани -f. -f е значи сила. Па тоа го присили. Не сакам да биде побарано. Па се отстрани -f. Ајде да направиме hi.c. Отрујам него. Тоа не ми кажа. 

Но, да речеме, наместо Јас сум се направи со овој директориум. Сакам да се ослободи од директориумот. Па јас се отстрани hi_dir. Не, тоа не функционира. No, така што не ќе може да ми се отстрани директориум. Дали некој има идеја? 

СТУДЕНТСКИ: Дали го отстраните реж? ЈАСОН Hirschhorn: Значи се отстрани, како тоа? 

СТУДЕНТСКИ: Не Само [нечујни]. ЈАСОН Hirschhorn: Не, во моментов нема привет. Там е само hi_dir. Значи ова е директориум. Така всушност она што сакате да го направите is-- О, имате ли идеја? Јас се види како половина рака. 

СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. ЈАСОН Hirschhorn: ОК. 

СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. 

ЈАСОН Hirschhorn: ОК. Значи, ако јас сакате да го отстраните директориум, отстранете -r. Тоа е рекурзивен. Па ја отстрани таа директориум рекурзивен. Па сакам ти да се оди во тој директориум, отстрани сè во директориумот, а потоа да се ослободи од именикот. А потоа јас ќе одам да е како добро, бидејќи јас не сакаат тоа да ме натера со предупредувања по го отстранува секој датотека. Па се отстрани -rf hi_dir. Бум, тоа го нема. Само да се биде внимателен, каде што ќе го користите тоа. Одам да ја користите тука. -rf неверојатна. Тоа го нема. Бидете внимателни каде ќе ги користат тие. Ако користите дека тука и напишете нешто вака, никогаш не го направи тоа. Дека ќе ги избрише сè што на вашиот уред без воопшто да ви предупредување. И јас го направив тоа. Оценување проблем поставува на 04:00, бев обидувајќи се отстрани проблемот постави директориуми, и го направив тоа. А јас бев како О, боже. Не do-- Се обидов да ја откажете. Можете да ја откажете. Командата C само откажа сè, но јас веќе е избришана како 75%. Па јас го срушени. И луѓе го прават тоа. Секој го прави тоа. Не го направите ова иако овој семестар. Тоа смрди. Јас сум нервозен има тоа овде. Одам да го избришете. 

[Смеа] Можете ли да замислите? Добро, прашања. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Значи, ако ние правиме се што што правиш тука, дали е ова истиот како само оди во всушност датотека Зачувај како [нечујни]. ЈАСОН Hirschhorn: О, да кажеш преку gedit. СТУДЕНТСКИ: Да. ЈАСОН Hirschhorn: Да тоа е. gedit е корисно. Така да прави е многу корисно. Во оваа класа, можете да направите многу работи преку gedit. Можете да заштедите. Можете да преименувате. Можете да преместите датотеки и работи како што, но само вистинито кога ќе отидете на 50-- и вие сте во 50-- 51, ако одите во 61, тоа се случува да биде вашиот живот. Ова е командната линија. Ова е местото каде што ќе се програмира за остатокот од твојот живот, па дефинитивно го користите да прави ако сакате. Дефинитивно добар начин да се започне. За прв проблем поставува, определено користат, но секој еднаш во некое време обидете се да добие повеќе се користи поудобно со командната линија аргументи. Но можете, дефинитивно. Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: Значи, кога ќе сакате да ги избришете еден од фајловите што е направен, постојат два начина. [Нечујни]. Дали постои начин кога сте бришење на директориум да побара брза, па можете не завршуваат да ги избришам? ЈАСОН Hirschhorn: rm-R. Па не го присили. Така RM-R. Тоа се случува да одат преку рекурзивно, избришете сè, ве прашува по сè, кои ќе ви вози ореви. Како да сум речиси исклучиво направите РМ -f и RM-RF, само постојано. Јас сум како јас немам време. Јас сум зафатен човек. Сите права, шо праиш? Да. 

СТУДЕНТСКИ: Има ли вратите, или ѓубре, или нешто слично? ЈАСОН Hirschhorn: Не [Смеа] Јас може да се врати и да ми уред дека само што брише, бр. Не, не, не. Ако го направите РМ, треба да се качил. Што се случува? 

СТУДЕНТ па можете да [Нечујни] заедно. ЈАСОН Hirschhorn: Да, токму така. Така на пример, сте гледале на РМ -rf. Да речеме дека јас сакам да направите ls -la, тоа ми го покажува сè, дури и скриен работи со нивните дозволи. 

СТУДЕНТСКИ: Па тогаш r, -r знамето, ако ние не го имаат тоа, ние не можеме да го избришете директориумот, нели? 

ЈАСОН Hirschhorn: Токму така. 

СТУДЕНТСКИ: Значи која вели дека ние сакаме да се направи нешто со директориум? Дали е тоа она што значи тоа? 

ЈАСОН Hirschhorn: -r значи рекурзивно. Па директориум се случува да имаат датотеки во неа, нели? Значи она што сакате да го направите ли е сакаат да одат во тој директориум, избришете сè, сите додадени фајлови во тој директориум, тогаш се појави надвор и избришете вистински директориум. Така -r значи рекурзивен, направете го сите рекурзивно, ако тоа го прави смисла. Да. 

СТУДЕНТСКИ: Значи директориуми имаат [Нечујни] и само да го избришете. Или не ви still-- 

ЈАСОН Hirschhorn: Ајде да се обидеме. Така mkdir празна. Отстрани празна. Не. 

СТУДЕНТСКИ: Не, па се уште the-- треба 

ЈАСОН Hirschhorn: Да, секогаш. Така -r, -rf, празни. Страшни. Повеќе прашања? Мислам дека тоа е вашата несреќа курс за командната линија работи. Било какви прашања, затоа што ние ќе треба да скок во текот на типови на податоци, и петелки, и сите тие работи? Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: Јас немам CS50 прикажува како еден од моите директориуми. Дали е тоа нормално? 

ЈАСОН Hirschhorn: О, да. Тоа е мое. Да, тоа е каде што мојата решенија за своите нешта е. 

[Смеа] 

Така да, тоа е сосема нормално. Мислам дека ќе веројатно само треба овие четири. Мислам дека тоа може да биде нормално. Да. Добро, повеќе прашања? Јас знам дека беше супер брзо. Што се случува? 

СТУДЕНТСКИ: Го видов сино-зелена боја. Што е тоа? 

ЈАСОН Hirschhorn: Тоа значи директориум. СТУДЕНТСКИ: И ова сино? 

ЈАСОН Hirschhorn: О, ти значи овој сино зелени? 

СТУДЕНТСКИ: Не 

ЈАСОН Hirschhorn: Оваа сино-зелени? 

СТУДЕНТСКИ: Не Кога ќе listed-- ЈАСОН Hirschhorn: О. Како тоа? 

СТУДЕНТСКИ: Да, икони. 

ЈАСОН Hirschhorn: Ох, ова. Јас не знам. Што значи тоа? Па се чини да биде што укажува на директориум. 

СТУДЕНТСКИ: Тоа речиси изгледа како псевдоним. 

ЈАСОН Hirschhorn: Тоа би можело да биде. Вие не треба да се знае дека. Повеќе прашања? Страшни. Ако имате било какви прашања, Знам, тоа беше многу. Многу од овие информации ќе биде онлајн. Јас ќе ја ставам на интернет, за вас момци. Дел Б ќе биде онлајн, исто така. Или ако имате прашања, само да излезе и ме прашуваат. Овде и да одите. Па сега Шарон и Хана ќе одат над некои на логиката зад проблем да се постави еден. 

Шарон: О, боже. Неволји. 

Хана: Во меѓувреме, јас сум Хана. Ова е Шарон. И двајцата сме CS50 TFS, и ние се случува да ви даде малку intro на неколку значајни работи за проблем постави еден. Сè, од типови на податоци да Conditionals да за петелки. Јамки во целина. 

Шарон: И на крајот, ние ќе ги разгледаме во Р постави еден, и она што треба да знаете за тоа. Значи, да почнеме со типови на податоци. Вие момци треба да биде запознаен со оние кои се осветлени со сина боја. За да можеме да започнете со целочислените. целочислените се цели броеви, така еден, два, три, четири. пловки, лебдејќи поени. Како цели броеви со децимали, така 5,2 или дури и 5.0. Знаци се знаци како А, Б, В. И низ, вие момци сите знаеме. Како CS50 или здраво и светот. 

Bool е Булова, така што мораме вистински и лажни, како ни Булова. Па ако нешто се пресметува за да truth-- 5 еднакво на 5, што ја пресметува на точно, и ако имаме 5 е еднакво на 4, тоа е false, така што ја пресметува до false. И тука сме поврзани големина на сите овие типови на податоци. И ќе мора да се знае ова за вашиот квизови, така што ова може да биде корисно за да се се сеќавам, но ние ќе ја објавите овие. Всушност тие се веќе испратени. Така треба да биде запознаен со оние осветлени со сина боја. 

ЈАСОН Hirschhorn: Реал брз, само во случај да сакаат да ја знаат разликата меѓу знак и низ. Значи, кога сте пишување работи, секогаш кога имате нешто како "привет" дека се случува да биде стринг. Па, ако има два цитати, тоа е низ. Но, ако јас да се "H" како што, тоа е низ. Но, ако јас само имаат еден понуда, тоа е знак. И така, она што е Разликата можеби ќе прашате. Па, разликата е ова е еден бајт од меморијата. Ова е 4 бајти меморија. 

Шарон: плови? Опишете го повторно? Добро, тоа е вид на како број кој има децимална точка со тоа, така 5,2 или дури и 5.0 е float наспроти само 5 е int. СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. 

ШАРОН: Ах, тоа може да има многу децимални точки, па 5,675-3,1415. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Дали треба да знаеме сите големини за ова? ШАРОН: Да. СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. 

Шарон: Не грижете се за бели само уште. 

Хана: Белешките објавена на CS50.net/sections. СТУДЕНТСКИ: Само од љубопитност, има полезност да се знае големината на датотеките сте повикувајќи така што ние треба да го знаеш? 

Шарон: Значи овие се типови на податоци, но да. Значи во овој случај, кои една ќе заземаат повеќе меморија или повеќе простор? 

ЈАСОН Hirschhorn: Па за конкретен пример, во Мислам дека проблемот сет четири или пет, ние сме ќе ви даде еден куп на податоци, и што во основа треба да напречни тие податоци. Така, тоа е корисно да се знае дека ако имате толку многу цели броеви, кој нема да биде она. Па да речеме ви дадов десет цели броеви, што е големината на тоа? СТУДЕНТСКИ: 40. ЈАСОН Hirschhorn: 40 бајти, нели. Па можеби ќе треба да се знае дека Добро, треба да скокаат 40 бајти. Па да речеме, наместо тоа е 40 знаци, then-- да речеме ви дадов 10 знаци, тогаш знаете, во ред, јас само треба да скокаат 10 бајти. Така што е многу корисно да се знае големината на конкретната типови на податоци, затоа што многу пати е испишан се скокање околу на податоци, така што треба да се знае колку далеку за да скокаат. 

СТУДЕНТСКИ: Која е разликата помеѓу цитати и еден цитат? 

ЈАСОН Hirschhorn: Добро, два цитати е стринг. Еден цитат е знак. 

СТУДЕНТСКИ: Како оперативно, што е разликата? Тие двајцата се каже привет. ЈАСОН Hirschhorn: О, жалам. Оваа е само h. Извинете, ова не е јасно. 

СТУДЕНТСКИ: Значи на врвот одно-- ЈАСОН Hirschhorn: Оваа е стринг, да. Така, тоа е два лика, нели? Стринг, привет. Но, да речеме јас само имаше еден лик, ако јас се стави две наводници околу само час, тоа е низ. Ова е низ h. Дали тоа има смисла? Значи ова е четири бајти. Но, да речеме Отървах на тој само се стави еден. Една понуда. Ова сега е еден знак, знак ч. Па иста работа, различни тип на податок. Оваа е само еден бајт, со оглед на тоа низ беше четири бајти. Да. СТУДЕНТСКИ: Значи ако се обидува за чување на зборот како што е Дејвид, вие би сакале да се користи низ затоа што без оглед на тоа колку долго на стрингот е, тоа само ќе потрае четири бајти освен ако тоа е долго долго или двојна, во која case-- па ако тоа се протега надвор од четири знаци, а потоа сакате да го направи во низа. Е дека општата логика зад себе. ЈАСОН Hirschhorn: Ако се протега надвор од еден карактер, тоа е низ. 

СТУДЕНТСКИ: Значи нема [нечујни] до складирање на четири букви збор како четири индивидуални или три букви збор како три индивидуални ликови бидејќи тоа ќе биде само три бајти, што е спротивно на три дел низ. ЈАСОН Hirschhorn: Вие би можеле да го направите тоа. Вие би можеле да го направи тоа, но јас не мислам дека тоа е навистина вредно, затоа што ти си само заштеда на еден бајт. Знаеш што сакам да кажам дека? Во големата шема на нештата, дека навистина не е важно. Но за пример, printf, ако сте печатење е и вие имаме три знаци можете да печатите дека out-- нека ви каже Ц-А-Т, може да испечатите мачка само со прави еден знак еден знак еден знак, или може да испечатите низ мачка. Тоа е иста работа. Па можете да го направите како што, но-- 

СТУДЕНТСКИ: Тоа не се случува да те спаси дека многу. 

ЈАСОН Hirschhorn: Да. Главоболката на тоа дека таа предизвика не е достоен за тоа. Да? 

STUDENT: На пример, сте имале h со еден наспроти два, еден или двојни наводници. Зошто и вие ќе сакате да ги зачувате една буква како стринг. Каква е целта што некогаш служи? ЈАСОН Hirschhorn: Не знам. Мислам, тоа навистина зависи од програмата. На пример, мислам дека подоцна ќе добиете во командната линија работи. Па на пример, наместо на ме те праша за integer-- жал, можам да зборувам во тебе? Хана: Да. 

ЈАСОН Hirschhorn: Па на пример, наместо на ме прашува за нешто с get крајот, што Мислам дека можеби сте виделе предавање, таму може да биде наредбодавната линија. Можете само да го напишете во командната линија. Тоа би било како - / hello4 или нешто, или helloh часот, сеедно. Можете да го направите во командната линија наместо да бидат праша за тоа, дека командна линија е секогаш низ, без разлика дали тоа е четири или час, кој е секогаш на конец. Значи тоа е еден пример за кога ќе може имаат една единствена буква или еднина број претставен како низ. ШАРОН: Во ред. А потоа тука се и некои основни оператори. Се надевам дека сте запознаени со првите четири само во целина. Значи има додавање, одземање, размножуваат, и делење, и бидете сигурни дека го користите право тастатурата. 

А потоа, тука е, исто така, по модул, од кои некои од вас не може да биде многу запознаени со. И она модул не е тоа ако се земе овој пример 4% 2, што е потребно на остатокот од она што го прави во поделба. Па 4 поделено со 2 е 2, и нема остаток. 4 јаз преку 3 е 1 и 1/3, и така остатокот 1. Па тоа го пресметува до еден. И после 4% 5 е дел 4/5, а остатокот е 4. Дали тоа има смисла? Добро, кул. И ние ја следиме PEMDAS тука. 

Па некои Булова изрази. Па вие момци го виделе е еднаква на еднаквите да се споредуваат, да речеме, два броја. Значи, ако 5 е еднакво е еднакво на 5, што ја пресметува за да се вистинити. Осигурајте се дека имате само еден знак за равенство. За не еднакви, тоа е тресне или извичник. 

Хана: Две еднакви знаци кога ќе го направите еднаквост. 

Шарон: О, да. Бидете сигурни дека не го стори имаат еден знак за равенство. А потоа за да не еднакви, тоа е тресне еднакви. А потоа можете да се погледне преку за помалку од, поголема од. И тогаш имаме логичен и и логички или десно тука. И она што го прави тоа е, ако се сеќаваш ли на гребење кога сте ја имале таа блок тоа, што наведениот и, а потоа ќе може да се вклопат две различни парчиња таму, тоа е она што овој и го прави. И бидете сигурни дека ќе го направите два амперсанды. И ова копче можете да најдете кон право, веднаш под вашиот копчето Избриши. Прашање? 

СТУДЕНТСКИ: Што е [нечујни]? 

ШАРОН: Добро, па ако само што еден, ти си споредување бита. Значи, ако сте се сетам што битови се, тие се 0 и 1, и така тоа е споредување на нешто друго. Па ние ќе да се фокусира на тоа за сега. 

ЈАСОН Hirschhorn: Значи едно е еднаква на е како задача, нели? Значи како int x е еднаква на 4. Ти си велејќи дека променливата x е еднаква на 4. Па 1 е еднакво е задача, но ands и цевките или барови, исто како и Шарон рече, тие се bitwise оператори. Вие не треба да се грижите за тоа. 

СТУДЕНТСКИ: Кога ги користите логичен и и логички или повторно? Јас само заборавив кога ќе го направите тоа. 

Хана: Секако, па ако некогаш сакате за да проверите дали двете нешта се вистинити на пример, да речеме сакам да се провери дека одреден број е помеѓу 5 и 15, Јас би рекол да бидете сигурни дека број е поголем од 5. Па да речеме, ако x е поголема од 5 и помалку од 15. Значи, со цел за што целата изјава за да се оцени на true, ви треба двата вид на под изјави за да се оцени вистинската. Со или вие само треба еден од двата или и двете. СТУДЕНТ Велики, ви благодарам. 

Шарон: А и во нула, јас сум сигурни во многу од вашите проекти сте имале ако допирање на работ или ако допирање друг самовила потоа отскокнување или нешто. Хана: Сите во право, па зошто ние се грижи за сите овие Booleans? Имаме овие структури кои сте виден во Scratch наречен условные. И условные се нешто на формираат ако некој услов или некои Boolean е точно, тогаш направете го кодот помеѓу овие големи загради. Па можете да видите на десната тука е гребење блок. Имате ова ако тогаш, и ништо што оди во таа мала форма дека изгледа како this-- з не знам она што би јавете се that-- што се случува да биде Boolean или состојба. 

Значи, повторно, Булова или состојба е ништо дека или се оцени да е точно или неточно. И повторно, може да се комбинираат Booleans. Можете да ги имаат, пак, x е поголема од 5 и x е помалку од 15. Или пак само може да има еден на оние x е помалку од 5. 

Добро, па во C Тоа е на левата страна. Тоа е само клучни зборови, ако. Во загради, состојба или Булова. И тогаш на код во меѓу овие две големи загради само ќе го изврши, само ќе се кандидира, ако тој услов или дека Булова е точно. Дали тоа има смисла? Страшни. ОК. А потоа како што може видовме во нула, ние, исто така, да додадете на друго, што е во основа нешто помеѓу кадрави загради под друго само ќе го изврши ако состојба е лажна. Да има смисла? Било какви прашања во врска со овие две? Страшни. 

Кул. Значи тука е брз пример. Да речеме дека ние сакаме да се утврди, врз основа на времето, дали ние треба да се каже добро наутро или добра вечер. Ќе го кажам, ако тоа е пред 12:00, ние сме случува да се каже добро утро, во спротивно ние ќе да се каже добро вечер. И кога јас реков дека во спротивно, тоа е еквивалент во C до овој друго. Па ние си оди за да се провери дали воена времето е помалку од 12:00, добро утро. На друг начин се каже добро вечер. 

СТУДЕНТСКИ: Па ние всушност би се добие таа влез за воена време со Get низ. Хана: Токму така. Го направи некаде на друго ние би всушност треба да обезбеди дека информациите. Токму тука го нема вредност. Ние никогаш не дури и го прогласи. Претпоставувам дека некаде над оваа програма јас го прогласи време, или побарано време, или-- нешто друго со овој пример? Страшни. 

Добро, сега имаме во прилог до толку едноставна ако друг формат, имаме две други различни структури. Значи прво ние имаме прекинувачот изјава, и тука е општата форма на прекинувачот изјава. Имате клучни зборови вклучите истиот начин имате клучни зборови, ако. И тогаш влезен, во овој случај n. Така што ова може да функционира само со цели броеви. Па тоа input n има за да биде цел број, во ред? И ние си оди за да следат една од овие случаи во зависност од она што вредноста n е. 

Значи во овој случај, прво се споредуваат е n еднаква на константен еден, ако е така, направи се што е вид вовлечен овде. Јас може да укажуваат на тоа, бидејќи јас сум премногу кратко. Ако тоа не е еднаков на константен едно и е наместо еднаква на константен два, ние се случува да се следи дека вториот блок, и можеме да го стори тоа за онолку пати како што сакаме, а потоа дека стандардно е ако тоа не се поклопува со било кое од горенаведените случаи, изврши на тој код. Било какви прашања тука? Оваа една е малку посложена. Да? 

СТУДЕНТ пауза означувајќи што? 

Хана: Секако, па така кога влегуваме тој блок, ако најдеме, да речеме, нашите n е всушност еднаков на константен еден, Ние влегуваме во тоа блок по дебелото црево. Ние го правиме она што е на таа линија на толкување, а потоа ние се скрши, што значи ние се излезе на овој прекинувач изјава во целост. СТУДЕНТ ОК. 

Хана: MM-хм? 

СТУДЕНТСКИ: Дали вовлекување е потребно, или ви е потребно [нечујни]? Хана: Секако. Значи, како и секогаш, вовлекување не е неопходно. Компјутерот не грижа дали сте алинеја. Ние, како луѓе кои се читањето на вашата шифра, се грижат. Така, тоа е многу полесно да се погледне на екранот и да видиме, ох, знам точно за што се случува кога n е еднаков на константен еден. Ако имав случаен алинеи, јас нема да биде во можност да се каже така лесно. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Значи, ако сакаше корисникот да изберете една од опциите што имаме на листата, ќе ние ги користиме, претпоставувам, [нечујни] но да се добие цел број од нив и се стави дека во н? Хана: Точно така. Па да речеме сакавме да се провери што цел број. Ние, рече О, внесете цел број помеѓу 0 и 5, да речеме. Ние би можеле да побараат за тоа n, прашајте за таа вредност, и потоа да има секоја од тие случаи. И повторно, ова е нешто што би можеле да многу лесно се прави со ако извештаи, нели? Ние би можеле да имаат, ако еднаков на големи и мали еден, ако еднаква на случај два, ако еднаква на случај три, така натаму и така натаму. Ова е малку побрзо и малку почист. Тоа е вид на само еден убав структура сега. СТУДЕНТСКИ: Побрзо како во пишување? Или не го кандидира компјутер малку побрзо? 

Хана: Тоа е тече малку побрзо. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Значи двојно цртичка е само коментар или-- 

Хана: О, јас сум толку ми е жал. Јас не го истакнам тоа. Добро, ако немаш што //, е коментар. Само // е коментар. Па било кое време на компјутерот гледа дека, тоа се случува да се каже во ред, нешто што следи ова, јас сум само ќе да се игнорира. Одам да ви се преправам никогаш дури и напиша дека. 

СТУДЕНТСКИ: Значи ова [нечујни]. 

Хана: Ова го прави апсолутно ништо. Но, ако јас го напишав нешто како на првиот коментар што сум го напишала, наместо printf велат честитки што го внесовте константен еден, тоа ќе биде нешто. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Значи во реалниот живот, случај би само едноставно да биде број а потоа [нечујни] ќе биде уште еден број. 

Хана: Токму така. 

СТУДЕНТСКИ: И што треба елипси? 

Хана: Молам? 

СТУДЕНТСКИ: Дали ви е потребна дека? 

Хана: О, не. Жал ми е. Тоа беше само за да се покаже дека може да се одат за како многу случаи, како сакате. Ајде да направиме конкретен пример дека може да се направат работите малку повеќе јасно. Добро, така да речеме, велам, Добро, дај ми број n што претставува класа број, посебно компјутерски науки класа број. Така, ако ми дадеш 50, Одам да се каже одлично. CS50 е вовед во компјутер науката, а потоа јас ќе одам да се скрши. Па тоа значи дека јас скок од целата оваа променлива изјава, па сега јас сум се направи водење на кодот, во ред? 

Ако ти ми даде, наместо 51, јас би печати втората изјава. А потоа, ако ми даде некои број кој што не беше 50 или 51, Одам да се каже Жал ми е, јас сум не се запознаени со таа класа. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Вие не треба пауза. 

Хана: Жал ми е, јас немам пауза? 

СТУДЕНТСКИ: Што ако. 

Хана: О, што ако немате пауза? Одлично прашање. Така што ќе се случи е што ќе одат во, и ќе се провери сум јас еднаква на 50? И ајде да речеме, да, сте биле еднакви до 50, ќе се печати во соопштението. А потоа ќе продолжи извршување, па ќе каже сум јас еднаква на 51? И ќе одат на и да си одат преку секој случај, како тоа? Да? 

СТУДЕНТ е стандардно линија аналогно на велејќи друго? Хана: Токму така. Многу добар. Тоа е како вид на улов сите. 

СТУДЕНТСКИ: Значи, ако не имаат пауза а потоа еден од случај извештаи е точно, и после тоа вели зголемување n од 1, тогаш тоа автоматски ќе направи следниот. Тоа ќе се провери случај 51, и потоа се прикаже дека, како и? Хана: Да, мислам дека ќе работи. Па можете вид на може да се добие неуредна, па одмор е добро да се има. Да? СТУДЕНТСКИ: Без пауза тоа ќе го направи стандардно? Хана: Тоа е добро прашање. ЈАСОН Hirschhorn: Мислам дека тоа само ќе трае. Значи, ако вие не мора break-- така да речеме што го направив 50 и го проверуваат 50, и тоа ќе печати тоа. Испечатите CS50 како вовед за компјутерска наука. Вие не треба да пауза, тоа треба да оди и продолжувам да одам додека не го удари пауза. Па ако нема пауза, тоа се случува да продолжувам да одам. Тоа се случува да се печати сè друго надвор. 

Хана: Значи Претпоставувам дека би биде вклучувајќи ги и стандардните. 

ЈАСОН Hirschhorn: Да. 

Хана: Добро прашање. Да? СТУДЕНТСКИ: Дали е случај смета функција? Хана: Жал ми е? СТУДЕНТСКИ: Дали е случај смета функција? Хана: Дали случајот кој се разгледува функција. Јас би се двоуми да се каже тоа. 

ЈАСОН Hirschhorn: Па нормално кога ќе видите функции тие ќе бидат во големи загради. Така на пример, кога ќе се погледне кај вашиот код, на пример, главниот. Тоа беше главната отворен Paren, тогаш празнина, во близина Paren. Functions-- тие се во основа секогаш ќе видите заграда. Така случај ако случајот не имате било какви загради, тоа е вашата поим дека тоа не е во функција. Но тоа не е. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Па тогаш, дали тоа направи префрлат функција? 

Хана: Дали што го прави префрлите функција. 

СТУДЕНТ Во смисла што ќе се стави нешто во, тоа ви дава еден од случаите. ЈАСОН Hirschhorn: Јас не би го нарекол функција. Не е сè со круглые скобки е функција. Мислам дека е поим дека тоа е во функција. Јас не би рекол прекинувач е функција, бидејќи тоа не е навистина враќање ништо. Ќе навлегувам во тоа повеќе. 

Хана: Да, само мислам на тоа како ако структура. СТУДЕНТСКИ: Може ли гнездо ова во ако структура? Хана: Да, гнездо доста нешто. 

СТУДЕНТ Бери рече цитати се вид на како што е иста како и на друго место. Па можете да го замените цитати со друг? 

Хана: Не во овој особено структура, бидејќи на прекинувачот изјава очекува зборот стандардните. Компјутер знае дека стандардно значи нешто посебно, дека значи фати сите. Ништо друго за ова. Имаме уште една, за да се добие преку. Да? 

СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. Хана: Разликата помеѓу со користење на точка-запирка и на дебелото црево. Така точка-запирка е секогаш да се каже компјутерски сум се направи со оваа линија. Можете да одите напред и изврши тоа. Ова е комплетна линија. Дебелото црево се случува да се, во овој случај, ви донесе во посебен блок. Така запетая се секогаш се користи за да заврши линии. Колонки се користат за спектар на други случаи. 

СТУДЕНТСКИ: Дали е ова еквивалентно на само велејќи ако n е еднакво на 50, а потоа бла бла бла. Хана: MM-хм. СТУДЕНТСКИ: Тоа е исто [нечујни]. Хана: Токму така. И ние велат дека законот оди малку побрзо. Ако немавме пауза, тоа ќе биде како ако, ако, ако. Ако имаме пауза, тоа е како ако друго ако друго ако друго ако. Кул? 

ЈАСОН Hirschhorn: Значи, кога кодирање, вие само може да се користи ако на друго место, но мислам дека минатата година на квиз, имаше ги напиша прекинувач изјава, па за секој случај. Хана: Но, дефинитивно ништо лошо. Ние не сме Ве очекуваме да се грижите за ефикасноста луди работи. Само ако друго е сосема во ред. Ова се само добро работите да бидат свесни. 

И тука е нашата последна еден таков вид на потпаѓа под овој условен категорија. Имаме нешто на општа форма состојба?, а потоа малку парче од код кој се случува ако условот е исполнет. И тогаш дебелото црево, малку дел од кодот кој извршува ако услов е лажна, точка-запирка. Ние сме направиле со таа линија. Така синтаксички тоа е малку грди. Ние ќе треба да се оди преку пример јас мислам дека тоа е најмногу јасно. Затоа сакаме да доделите низ професор со едно од овие две вредности, или Дејвид Малан или не Дејвид Малан, во ред? Така треба да биде запознаен со стринг, професор =. Ние ќе треба да му ја додели низ променливата наречена професор. 

Сега ние сакаме да се провери одредена состојба. Во овој случај, нашата состојба е class_num = = 50. И сега може да биде добро време да се истакне кога имаме низ професор =, Тоа е еден знак за равенство. Тоа е задача. Додека во class_num = 50, тоа е две еднакви знаци. Тоа е проверка на квалитет. Значи ние се случува да се каже, се класа број еднаков на 50? Ако е така, додели Професорот Дејвид Малан. Ако не е, додели професор да не Дејвид Малан. Било какви прашања има? Повторно, ова е само нешто тоа е добро да се знае. Вие би можеле да го направите ова, ако на друго место. Добра практика проблем може да биде да, кога одите дома, право исто точно условен ако друг облик, бидејќи можете да го направите тоа. Било какви прашања тука? Сите во право, јас мислам дека ние сме случува да одат за да се петелки. Страшни. 

ШАРОН: Добро, ајде да разговараме околу додека петелки. Значи прво на левата ќе видите here-- OK кој се вели дека, додека, додека (состојба). А потоа можете this-- направите можеме да се промени тоа? 

ЈАСОН Hirschhorn: Тоа е отсечен. 

ШАРОН: Добро, а потоа таму Исто така, постојат големи загради. Па се преправаме дека кадрава загради се таму горе, и под го направите ова повторно и повторно. Па ако состојбата во тие загради оценува на true, тогаш треба да го задржи тоа што и да е во додека јамка. 

Така на пример, ние може да направи практика проблем. Јас носам две обетки во моментов, така да речеме ако што ги носам барем еден слухот, трипер вашите раце. Значи, ако ние се случува да се оди Преку ова, ние сме going-- 

[Плескање] 

Нели? И јас сум облечен еден, и-- ОК. Да. Јас не носам обетки повеќе, па не повеќе. Добро, па тогаш тоа е кога ќе престане. И ова може да се каже е еквивалентно на речиси променливи. Да речеме дека имате променлив број на обетки. Така, додека бројот на обетки е поголема од или еднакво на 1, трипер раце. А потоа по трипер раце, декремент обетки. Ми се допаѓа обетки минус 1. Па Намалување на бројот на обетки, и тогаш ќе поминат низ додека јамка двапати. 

И ако на состојба е секогаш true-- па ако, да речеме, 2 = = 2, и 2 е секогаш еднакво на 2, право? Тогаш ќе секогаш направи нешто таму, и тоа е еквивалентно на речиси засекогаш јамка што го имавме во нулата. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Дали двете страни само различни начини на пишување додека јамка? 

ШАРОН: Значи ние сме фокусирани на овој едно прво. И потоа па ајде да се споредуваат со задачи додека јамка. Па тие се малку различни. Добро, така да речеме состојбата се уште е додека јас носам барем една обетка, и јас не сум облечена било обетки во моментов. И да речеме направите и се уште трипер додека I носам барем еден прстен. Што ќе се случи? 

[Плеска] 

Ух ох, момци. Добро, па си требал да плескаат еднаш, бидејќи во основа ти поминат низ првиот дел од кодот. Можете да го направите, без разлика што и тогаш можете да го видите додека состојба, и да одите назад во дека јамка ако тоа е вистина. Дали тоа има смисла? 

СТУДЕНТСКИ: Секогаш го прават тоа за прв пат. ШАРОН: Секогаш го направите прв пат, без оглед на тоа дали или не таа состојба е точно или не. ЈАСОН Hirschhorn: Кога мислите дека можете да го користите ова? Кога има смисла да го користите овој? Хана: Да? СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. ЈАСОН Hirschhorn: Токму така. Хана: Многу добро. ЈАСОН Hirschhorn: Па кога те прашува корисникот, ви се случува да сакаат секогаш да поттикне на корисникот едно време. Ти си секогаш се случува да сакаме да го извести корисникот едно време. Така, наместо на ставање во додека јамка, вие стави во направите додека јамка, затоа што ти си секогаш ќе го направи едно време. Ако тие ви даде точниот одговор, ќе завршиш. Ако тие не, тогаш вие повторно да ги поттикне. 

ШАРОН: Сите во право, за петелки. Значи во нула, имавме повторете блокови. Па сакавме да се повторува нешто, да речеме, седум пати. Па ние само рече повтори седум, а кажам дека сум тука за да ви помогне Снежана! Во C, имаме за петелки, ако ние сакаат да одат преку нешто одреден број на пати. Да речеме дека, ако ние се иницијализира променлива Џуџиња и бидете sure-- така првиот блок право таму пред првата точка-запирка, ние го иницијализирам нашата променлива да, и ние го постави на 0. И нашата променлива има е цел број, int. И името на променливата е Џуџиња, а ние се постави Џуџиња на 0. 

И вториот дел помеѓу две запетая е нашата состојба. И така се додека Џуџиња е помалку од седум, ние ќе продолжиме да минува низ ова за телефонска линија. А потоа на последниот дел е она што го прават ние се направи на крајот на овој за јамка? Џуџиња ++, и тоа значи дека ние инкремент Џуџиња по еден во секое време. 

Па што ќе се случи овде? Значи прво ние ќе треба да поминат низ. Имаме Џуџиња како 0, а потоа ние ќе да се печати јас сум тука да да ви помогне Снежана! А потоа Џуџиња се случува да се зголеми, бидејќи ние рече Џуџиња ++. Џуџиња ќе биде 1. А потоа ние compare-- Џуџиња е 1. Ние го споредуваат со е Џуџиња помалку од 7? Да. Одам да се оди преку ова повторно. Јас сум тука за да ви помогне Снежана! А потоа Џуџиња става 2, а потоа ние го споредуваат. Е 2 помалку дека 7? Да. Ние си оди за да продолжувам да одам преку. И ние си оди за да се оди преку овој седум пати. 

Па на крајот, ние ќе треба да имаат Џуџиња = 0 печатење Јас сум тука да ви помогне Снежана! Џуџиња еднакво на 1, 2, 3, 4, 5, и 6. Запомни ние индекс на 0. Така ние започнуваме со 0. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Значи ова е различен од do бидејќи ова не печати надвор првично во прв. Така што би можеле да продолжат истото. Можете да го направите ова, исто така, со задачи јамка? Како истиот процес. Состојбата е Џуџиња помалку од 7 или whatever. Реакција е помалку од 7. Шарон: така што би можеле технички. Значи, ако ние се вратиме to-- ви зборува околу додека јамка, нели? Така направи додека јамка е малку поинаква бидејќи ние се гарантира барем еднаш дека ќе одиме низ него, па тоа е најголемата разлика. Но, со додека јамка што можевме велат додека Џуџиња е помала од 7, го направите ова, и потоа инкремент Џуџиња по еден. И тогаш ние треба да се иницијализира Џуџиња пред целата оваа изјава дека тоа е еднакво на 0. Така да, ние би можеле да го направите тоа со тоа. Мм хм? 

СТУДЕНТСКИ: Можете ли да се вратиме на [нечујни]? Шарон: За јамка? СТУДЕНТСКИ: Да, па со Џуџиња ++ Изгледа дека тоа е она што го правите откако сте трчаше некои други средства. Шарон: Правилно. СТУДЕНТСКИ: Можете ли само не го имаат тоа и го стави it-- ШАРОН: Вие би можеле да. СТУДЕНТСКИ: Така е [нечујни] веднаш по испечатите во следната линија под. ШАРОН: Да, можете да го стави таму. Но, тогаш што би само го оставиме тоа празна. 

ЈАСОН Hirschhorn: Вие сеуште треба полу дебелото црево иако. 

ШАРОН: Тоа изгледа малку непријатно, но вие технички може да го направите тоа. Технички. Ве молиме да не се направи. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Дали има некои алтернативи на ++? Дали има нешто друго [нечујни]? 

Шарон: Технички тоа тоа е Џуџиња. Еден знак за равенство ние ќе да го поставите на Џуџиња плус 1. Па технички тоа е она што Џуџиња ++ средства. Дали тоа има смисла? 

СТУДЕНТСКИ: Да, но се има алтернативи? Како ако ever-- 

ШАРОН: Да, можете да направите Џуџиња - -. 

СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. 

Шарон: Да, можно направите домаќин на нештата. Хана: И можете да инкремент од 2. Вие би можеле да инкремент од 3. Нешто што се случува да се менува, тоа на крајот ќе го направи состојба. 

СТУДЕНТСКИ: Значи, ако си сакал за зголемување од 2, како ќе се напише дека? 

Хана: Можете или да пишуваат dwarves-- можете да напишете целата оваа работа надвор. Џуџиња = Џуџиња +2. Или малку стенографија. Јас сум само ќе да се напише + изнесува 2. 

СТУДЕНТСКИ: Добро, и ќе се напише дека право, каде Џуџиња ++ е таму. Хана: Токму така. Шарон: Правилно. Существовал друго прашање? Да? 

СТУДЕНТСКИ: [нечујни] Џуџиња ++? Шарон: Значи вие don't-- ЈАСОН Hirschhorn: Да, не треба го има. [Нечујни] самиот крај. Така ли [нечујни] оние затоа што ти си вид на поделба на иницијализација, состојба, како и на промената. На самиот крај, не е потребно. ШАРОН: Исто така ќе забележите не треба запирка по цела за јамка. 

СТУДЕНТСКИ: Како би се започне со почетен број на негативни, на пример? 

ШАРОН: Можете да го иницијализирам Џуџиња еднаква на негативните 2. 

СТУДЕНТСКИ: Дали само да цртичка 2? 

SHARON: Да, па на негативен предзнак, алинеја 2. 

СТУДЕНТСКИ: Дали е [нечујни] за да иницијализира како Џуџиња [нечујни]? 

ШАРОН: Да. Значи, ако ние штотуку иницијализира Џуџиња претходно, само го прават int Џуџиња точка-запирка, А потоа, тука можеме да направиме Џуџиња во собата што еднаков на 0. 

СТУДЕНТСКИ: Може ли да го направи тоа порано во програмата велејќи int Џуџиња = 0, а потоа просто-- 

Шарон: Само не have-- така таму ќе биде простор повторно, но вие сепак ќе треба запирка. Да. Мм хм? СТУДЕНТСКИ: Дали ова код каже она што вредноста на Џуџиња е потоа. Ако го прашате по сето ова е направи да се печати вредноста на Џуџиња. Шарон: Можете да го побара од вас да го направите тоа. СТУДЕНТ ОК. Шарон: Но, што би мора да го побара од вас да го направите тоа. Тоа не го направи тоа за вас. Јас сум исплашена да ја ставам обетки обратно. Направете го тоа на крајот за аплауз. Само се шегувам. 

ЈАСОН Hirschhorn: Значи тоа е исто. Па се иницијализира на врвот. Состојба, печатење, промени. Па ова е иста како дека ако некој може да се види тоа. СТУДЕНТСКИ: Зошто не имате точка и запирка на првата линија? ШАРОН: Каде? СТУДЕНТСКИ: По првата линија. ШАРОН: По 4 во загради? Затоа што ние сакаме да одиме преку во овој циклус. И ако се погледне на јамки во воопшто, тие немаат запетая. Тоа не е практично. Дали сме добро? Уште еден прашање, уште две. Да? СТУДЕНТСКИ: Ова може да биде малку напредни, но не Џуџиња различни [нечујни] од променлив [нечујни]. ШАРОН: Многу добро. СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. 

Шарон: Да, тоа е. Што? ЈАСОН Hirschhorn: Да, па тоа го прави. Па нормално на обемот на нешто не е во големи загради. Така обемот секогаш ќе за да биде во големи загради, но тоа не ќе се направи многу смисла за за телефонска линија бидејќи ние се иницијализира Џуџиња во таа кадрава голема заграда. Па нормално обемот на Џуџиња, дека променлива не ќе се прошири минатото тоа. Ова е посебен случај иако. Па можете да го иницијализирам во рамките на тие загради, и тогаш го имате обемот подоцна. Толку посебен случај. Тие не треба да го имаат тоа, и дека was-- Тоа има смисла? 

СТУДЕНТСКИ: Не 

ЈАСОН Hirschhorn: Јас можам да одам над неа. Значи она што ви уште се збунети околу тоа? 

СТУДЕНТСКИ: На можете да го користите dwarves-- вас очигледно може да се користи Џуџиња [нечујни] надвор од формула премногу? 

ЈАСОН Hirschhorn: Не, не. Па на опсегот на тоа е само во внатрешноста на кадрави загради за за телефонска линија, да. Шарон: Но, ако се иницијализира Џуџиња надвор од за телефонска линија, а потоа можете да го користите на друго место Там е уште едно прашање? Не? ОК. 

Значи ние разговаравме малку за гнездење за јамки или гнездење условные, ако извештаи. Па еве еден пример за тоа каде ние би можеле гнездо за телефонска линија. Да речеме дека сме биле печатење оваа табела на x е во право тука. Ние можеби ќе сакате to-- прво ако ние едноставно не се погледне во кодот а ние само мислам дека за тоа, ние сакаат да одат низ секој ред и печати секоја колона, нели? Дали тоа има смисла? ОК. 

Па еве ние сме минува низ секој ред за во основа секој ред, и постојат три реда. И тогаш во рамките на секој ред за секоја колона, и таму четири колони, печатење х. така. При ред е 0, а колона е 0, ние печати ја оваа x. А потоа ние продолжувам да одам преку колона јамка. Row се уште е 0, но е една колона. И тогаш колона е 2, а потоа колона е 3. А потоа ние излезете од тоа јамка, бидејќи тогаш колона веќе не е помал од 4. А потоа ние печати нова линија, и одиме на нов ред. А потоа ќе одиме во текот на следниот ред, и ред добива инкрементира, и одиме преку тоа повторно. Дали тоа има смисла? Да? 

СТУДЕНТСКИ: Значи да гнездо [нечујни] е само да го стави во внатрешноста на за телефонска линија? 

ШАРОН: Значи гнездење значи дека ние имаат за јамка во рамките на за телефонска линија, како Inception. 

СТУДЕНТСКИ: Вие не треба специјални ротација или нешто? Можете само да го држиме право внатре од него? Шарон: Правилно. Да? 

СТУДЕНТСКИ: Може да биде [нечујни], но тоа изгледа како таму е екстра простор меѓу сите х е. Јас не знам дали that's-- Ако тоа требаше да всушност прават на програмата, тоа ќе се направи такво нешто? 

ШАРОН: Значи не. Што беше притискање Enter. Тоа беше лошо од наша страна. Извини. 

Хана: Како би го промените ова програмата, ако не една дополнителна линија? 

СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. Шарон: Добра работа. СТУДЕНТСКИ: Вие исто така може да печати на истиот работа од страна на прекинувачки околу колона, нели? 

Шарон: Хм? 

СТУДЕНТСКИ: Значи да се печати вашиот малку ххх, на првата линија може да се каже за печат, и наместо да се каже ред, се вели колона. 

Шарон: Значи вие може да се промени променлива имиња да го направите тоа. Дали е тоа она што си ти што зборуваш? 

СТУДЕНТСКИ: Не, јас сум само велејќи that-- па ти си печатење редови прв и тогаш печатење колони. Може исто така можете да печати колони првиот и после редови за да се добие ист дијаграм? ШАРОН: Вие би можеле, но тогаш вие ќе треба да се биде внимателен за тоа каде ќе се стави на нов ред. И тоа како ќе скокне назад? ЈАСОН Hirschhorn: Ако можете само да го вклучен и вредностите беа различни, наместо да има four-- што е тоа? Три од четири. Ти ќе има четири редови и три колони. Дали тоа има смисла? 

СТУДЕНТСКИ: Да. 

ЈАСОН Hirschhorn: Па Да, можете да го направите тоа. Да, дефинитивно. Шарон: Но, тоа ќе биде буквално прекинувачки имињата на варијаблите. Добро? ОК. Сите права, Р постави еден. OK, па првиот дел од неа ќе се прави ова, Марио. Само се шегувам. Тоа е повеќе како ова. И така, кога ние само го погледна вгнездени за петелки, правејќи таа табела, размислуваат за тоа како може да биде во можност да печатење на овие hashtags на овој начин. И потоа десен тука како ќе ти печати ја оваа токму тука, овој отворен простор. 

СТУДЕНТСКИ: [нечујни]. Шарон: Да, само печати простор. Добро, така само се размислува за тоа. Хана: И тогаш истото дел од проблемот во собата е програма наречена greedy.c, така што вие сте случува да сакаат да се размислува за условные и правење на сигурни дека ќе може да се направат соодветни промени. И едно мало предупредување имаме за вас е да се биде внимателен на подвижна запирка вредности. И ако тоа значи апсолутно ништо за вас, тоа ќе бидат опфатени во предавање на оваа недела и, исто така, во [нечујни] прошетка низ кој вие момци ќе научат да сакам на проблемот комплети. 

Едно нешто што јас навистина укажуваат, особено со Mario.c, кога правиш проблем постави, ако заглавиш, започне од тоа го правам на хартија. Напиши го и всушност седат таму и претендираат да бидат на компјутер, и да си одат through-- каже Јас бев на компјутер, Како би го следат ова за поминете? Како би ми променливи во за телефонска линија промена? Па тоа го прават на хартија прави 10 пати полесно кога ќе одат да седнат на компјутер. Па само моето мало приклучок. 

Шарон: И, исто така, не мислам дека вие треба да се кодира се што е на сите одеднаш. Осигурајте се дека имате итеративен процес. Направи малку, печатење тоа надвор, да видиме што се случува. Понекогаш тоа е малку обиди и грешки. И да дојде до канцеларијата часа. Супер забавно. ЈАСОН Hirschhorn: Значи било какви прашања? Сите права момци, дека е ваша прва секција. Хана: Ви благодариме за кои доаѓаат. ЈАСОН Hirschhorn: Ви благодариме за да дојде. ШАРОН: Ви благодарам. [Аплауз]