[Muzika] 

DOUG Lloyd: OK. Pra, le të flasim rreth asaj se si për të përdorni komandën linjën Linux. Tani, CS50 IDE, ose në fakt, edhe një aplikim CS50, në qoftë se ju jeni të njohur me atë, ose ju jeni duke marrë një version të vjetër të CS50, është një makinë bazuar në cloud që shkon Ubuntu, e cila është një nga shijet shumë e sistemit operativ Linux. Sistem operativ Linux është favorizuar nga programuesit, sepse kjo është vetëm pije freskuese, e drejtë? 

Shumë Shpërndarjet moderne Linux kanë ndërfaqe grafike të përdoruesit, të cilat ne gjithashtu thirrje GUIs, G-U-I, në lejojë të lehtë navigacion mouse-i bazuar, të cilat ju ndoshta jeni njohur me, në qoftë se ju jeni një Windows apo Mac përdorues, lëviz nëpër miun tuaj, double-klikuar në ikonat, dhe kështu me radhë. Ende edhe pse, si një programues, dhe edhe pse IDE përmban aftësinë për të bëjë disa përdorues grafike sende, klikuar, dhe zvarritje, dhe të gjitha që, ju ende do të jetë duke përdorur tuaj dritare terminali mjaft shpesh. Dhe ju mund të bëni shumë prej Detyrat e njëjta që ju mund të bëjë me një mouse me komandat e tastierës. Dhe ne do të flasim pak në lidhje me atë që disa prej këtyre komandave janë të drejtë tani. 

Tani, këto komanda mund të përdoren në çdo operative Unix-bazuar sistem, i cili përfshin Linux, por gjithashtu përfshin Mac OS. Në qoftë se ju i hapur deri në Mac tuaj, ju mund të përdorni këto komanda e saktë. Dritaret gjithashtu ka Komandën Prompt, por disa nga komandat janë pak të ndryshme, kështu që ajo nuk ka të vërtetë punojnë, sepse Windows-i nuk është një sistem Unix-bazuar. 

Pra, le të marrin një vështrim në disa e këtyre komandave Linux. I pari që ju do të ndoshta përdorin mjaft shumë është ls. Kjo është një l Fjala, e ndjekur nga një vogle s, e cila është e shkurtër për listën. Dhe çfarë komanda lista nuk është ajo ju jep një readout të gjitha dosjet dhe dosjet në directory tuaj të tanishme. Kështu që ju mund të shihni gjithçka që ju mund të merrni për nga ku ju jeni aktualisht. 

Kështu që unë e kam hapur këtu IDE CS50. Dhe unë jam duke shkuar për të zoom-në në një dytë për të ju jap një vështrim më të afërt, por këtu është fotografia e gjerë e asaj që duket si IDE. Në të majtë, ju mund të shihni kemi një pemë fotografi, të cilat ju jeni me siguri të njohur me, double-klikuar, dhe dosjet dhe dosjet, dhe të gjitha këto gjëra. Pra, kjo është ende atje në aplikim CS50. Në qendër në krye është ajo ku ju jeni do të jetë me shkrim kodin tuaj, dikur ju klikoni mbi një skedar. Dhe në fund, ne kanë një dritare terminali, i cili është ku ne mund të ekzekutojë këto komanda terminal. 

Unë jam duke shkuar për të zoom-në dhe kokë këtu, vetëm për të treguar ju se, në fakt, unë mund të klikoni në këto fotografi dhe dosjet. Pra në mënyrë të qartë, ku unë aktualisht jam, unë kam dy dosjet, të quajtura pset0 dhe pset1, dhe tre fotografi, e quajtur hello, një i quajtur hello.c, dhe një i quajtur HELLO.TXT. 

Pra, le të shkojë poshtë në terminalin dritare dhe për të marrë një vështrim më të afërt. Pra, ne vetëm të biseduar, përsëri, në lidhje me Fakti që ne kemi tri fotografi dhe dy dosjet në dosjen aktuale. Nëse unë lloji ls, e cila përsëri është komanda tek lista përmbajtja e tanishme Lista, dhe pastaj unë hit Enter, shikoni se çfarë unë shoh, hello, hello.c, HELLO.TXT, pset0 dhe pset1. 

pset0 dhe pset1 janë ngjyrë blu, për të treguar ju se ata janë directories që ne të mund të lundruar në. Dhe ne do të mësojmë pak bit rreth asaj se si për të lundruar në directories në një minutë. Dhe çdo gjë tjetër që është me ngjyrë të zezë, në qoftë se kjo është një file teksti ose një kod burim fotografi, dhe të gjelbër, në qoftë se është një skedar i ekzekutueshëm. Kështu në mënyrë të qartë, që do të thotë se unë mund të drejtuar një program të quajtur, përshëndetje. Kjo është ajo që një e gjelbër do të thotë atje. Por në thelb, shtypni komandës ls ka lejuar mua që të shikojmë në çdo gjë që ekziston në directory time aktuale, e cila përputhet me atë që ne shohim këtu, në shfaqje grafike e njëjtë. Komanda e ardhshme ju do të ndoshta përdorin mjaft është cd, me të vogla c, d vogle, e cila është e shkurtër për directory ndryshim. Kjo na lejon të bëni atë që unë kam qenë duke folur për një të dytë më parë, e cila është për të lundruar në mes të directories në komandën line, në krahasim me double-klikuar në dosje. Pra, nëse ne shkruani në CD dhe pastaj emri i një directory, ne mund të merrni në këtë directory. 

Si një mënjanë, e di se emri nga drejtoria e tanishme është gjithmonë dot, dhe emri i directory një nivel më lart ku jemi tani, që është emri i dosje në cila ynë ofron, dot, dot-- ose në të cilat ynë ofron, është dot, dot. Dhe në qoftë se ju jeni ndonjëherë kurioz për emri i directory tuaj, ju mund të shtypni PAK, i cili qëndron për të pranishëm directory punës. Ne do të marrë një sy në të gjitha këto tani, nga të nisej përsëri në IDE CS50. Kështu që unë jam kthyer në Workspace time tani. Dhe unë do të zoom-në përsëri mbi terminal, kështu që ne mund të marrë një sy në lëvizin rreth brenda IDE. Kështu që unë jam duke shkuar për listën e Përmbajtja e directory tim përsëri, vetëm për të bluar na në ku jemi. Pra, nëse unë lloji ls, e cila është për listës, Unë shoh se unë mund të merrni për të pset0 dhe pset1. Këto janë directories Unë mund të merrni nga këtu. Unë e di se, për shkak se IDE jep me një çelës duke i ngjyrosur ato blu. 

Le të thonë se unë dua të të marrë në directory time pset1, sepse unë jam duke punuar në problemin vendosur 1. Unë mund të shtypni cd-- përsëri, të shkurtër për ndryshojë directory-- hapësirë, pset1. Dhe në qoftë se unë hit Enter, vini re çfarë ndodh. Ajo nuk duket si një shumë ka ndodhur. Por në qoftë se ju shikoni në prompt, ajo tani tregon mua se unë jam në ~ / Workspace / pset1. Unë e kam lundruar në pset1 dosje që ishte brenda hapësirës së punës time. 

Dhe në qoftë se unë lloji ls, unë shoh disa sende të ndryshme këtu, apo jo? Kjo nuk është e njëjtë listë që kam parë më parë. Unë e kam lundruar në pset1. Dhe kështu që tani, kur unë lloji ls, unë jam marrjen kontekstin e çfarë mund të shoh nga brenda dosje pset1. 

Tani, unë jam duke shkuar për të llojit të kontrollit l, i cili sapo hap ekran. Dhe unë jam duke shkuar për listën e përmbajtjen e directory përsëri, vetëm kështu që ju mund të shihni. Unë vetëm të kërkuar për të bërë këtë për qartë nga disa gjëra që ju pashë poshtë dhe për të parandaluar këtë nga duke shkuar shumë larg poshtë jashtë rrezes. 

Tani, thashë më herët se, në qoftë se unë dua për të lundruar në dosjen aktuale, Unë mund të shtypni cd hapësirë ​​dot. Hit Enter. Ajo nuk ka të bëjë asgjë, e drejtë? Unë jam duke ndryshuar directories në dosjen aktuale. Ju nuk jeni gjithmonë do të të gjejnë një nevojë për një pikë të vetme, por ju do të herë pas here. 

Le të thonë se unë dua të shkojë deri një nivel. Unë dua të kthehem në Lista ime Workspace. Unë nuk mund të shtypni cd hapësira e punës, nuk ka file apo directory e tillë. Dhe arsyeja për that-- nëse unë lloji ls një time-- më shumë është se nuk ka drejtori i quajtur workspace brenda directory tim pset1. Unë jam duke shkuar për të pastruar tim ekran përsëri me të kontrollit l. Mos harroni atë që kam thënë më herët, edhe pse, se ne mund të lundruar përsëri me dot, dot. Ky është emri i directory prind. Pra, nëse unë lloji cd, hapësirë, dot, dot, dhe pastaj goditi Enter, tani shikojmë se çfarë ndodhi. Komandën prompt im tregon mua se unë jam përsëri në directory time ~ / Workspace. Unë u zhvendos deri një nivel, falë dot, dot. 

Tani, le të themi se unë jam duke përdorur një sistem operativ që është i bazuar në Linux, por nuk do të më trego ku jam. Kjo ndodh për të na tregoni se Unë jam në ~ / Workspace tani, të drejtë në ftim. Por unë mund të jetë plotësisht humbur në një rrëmujë e dosjeve, dhe unë nuk kam asnjë ide se ku unë jam dhe asnjë ide se ku unë dua të të marrë përsëri në. Ka dy gjëra që unë mund të bëni. 

Para së gjithash, unë mund ta kuptoj se ku jam, nga shtypja PAK. Kjo është drejtori i pranishëm ime e punës. Dhe në qoftë se unë hit Enter, atë tregon mua se ku jam. Tani / home / Ubuntu është rrugë e gjatë për të thënë, tilde, i cili është drejtori juaj në shtëpi. Por ajo tregon mua se unë jam në shtëpi / ubuntu / Workspace, ose ~ / Workspace. 

Unë jam duke shkuar për të lundruar në Lista ime pset1 përsëri, dhe unë jam duke shkuar tek lista përmbajtjen. Dhe unë shoh se unë kam një tjetër Lista atje, i quajtur ekstra. Kështu që unë jam duke shkuar për cd në ekstra, dhe atëherë unë jam duke shkuar për të pastruar ekranin tim. 

Deri tani, unë jam goxha larg në, e drejtë? Çka nëse unë dua të mbështetur në hapësira e punës menjëherë? Ka disa gjëra që mund të bëja. Unë mund të shkruani cd, dot, dot, çaj, dot, dot, të shkojë deri një nivel dhe pastaj një nivel tjetër. Por kjo është lloj i bezdisshëm. 

Pra, nëse unë ndonjëherë të dëshironi të kthehet në vetëm drejtori shtëpi tim, Tilde, Unë mund të shtypni cd me asgjë pas saj. Cd, Enter. Dhe tani, unë jam në tilde. Dhe në qoftë se unë dua të shkoj në hapësira e punës, Unë vetëm mund të shtypni cd workspace. Dhe kjo është se si ju punoni directories ndryshojnë brenda IDE CS50 ose çfarëdo Linux sistemit operativ në rreshtin e komandave. Në rregull. Një tjetër që fuqia të vijë në dobishëm është mkdir, e cila është e shkurtër për të bërë një listë, nëse kam nevojë për të krijuar një dosje të re. Nëse ju jeni të njohur me sistemi operativ GUI, ju mund të right-click. Dhe pastaj, kur context menu pops up, zgjidhni New Folder. Kjo është ndoshta si ju keni bërë atë më parë. Por ne mund të krijojë directories në rreshtin e komandave. Pra, ne jemi kthyer në IDE. Unë do të zoom-në në terminal dhe lista përmbajtjen e directory tim përsëri, vetëm për të na dhënë një kornizë referimi. Le të themi se, tani, unë kam mbaruar duke punuar mbi problemin e ngritur 0 dhe problemi vendosur 1. Kështu që unë dua të krijoj një directory të re për të punuar në për problemin e ngritur 2. Si ta bëj këtë? 

E pra, përsëri, unë mund të right-click në la anën atje dhe zgjidhni New Folder dhe për të krijuar një listë pset2. Se do të punojë shumë. Por pastaj unë gjithashtu të bëjë atë më së command line shumë shpejt, nga shtypja mkdir, unë space-- shtypur në n, but-- hapësirë ​​pset2. Nëse unë hit Enter dhe pastaj unë Listën e përmbajtja e directory time përsëri, Unë shoh se, shikoni, tani Unë kam një dosje pset2. Dhe unë mund të lundruar në se duke përdorur cd dhe të bëjë të gjithë punën e unë duhet të bëj për pset2. Rastësisht, unë vetëm do të pop mbi këtu me të vërtetë shpejt në pemë file. Dhe ju mund të shihni se, edhe, në grafike File Explorer, ne mund të shohim se drejtori pset2 ka qenë gjithashtu krijuar atje. Dhe unë mund të lundruar në të, duke përdorur GUI si. Herën tjetër dhe kjo është ndoshta do të vijnë në volitshëm është cp, e cila është e shkurtër për kopje. Kopje, ndryshe nga të gjitha të tjera komandat ne kemi parë më parë, merr dy argumente, një burim, emrin e file që dëshironi ta kopjoni, dhe një destinacion, ku ju dëshironi të kopjoni skedarin për të. Është mjaft e lehtë për të kopjoni një fotografi, kështu që le të bëjë atë. 

Pra, ne jemi kthyer në IDE. Unë jam duke shkuar tek lista përmbajtjen e directory time aktuale me ls. Tani, le të thonë se unë dua për të bërë një kopje të HELLO.TXT. Përsëri, nga pema skedar në majtas, interface grafike, Unë mund të right-click mbi HELLO.TXT, të bëjë një kopje, paste kopje. Por unë mund ta bëjë atë shumë shpejt në rreshtin e komandave shumë. 

Le të thonë se unë dua të kopjoni HELLO.TXT për hi.txt. Unë mund të cp, hapësirë, HELLO.TXT. Kjo është dosja ime burim, kështu që kjo është arsyeja pse Unë jam duke shkuar për të zgjedhur se një të parë. Dhe pastaj kam nevojë për emrin Dosja destinacion, hi.txt. Unë hit Enter. Dhe në qoftë se unë lista përmbajtjen e mia Lista përsëri, nuk ka hi.txt. Unë bëra një kopje të saj. Dhe në fakt, nëse unë shkova në hi.txt, unë mund të të shihni se ajo do të jetë një e saktë kopjuar nga çdo gjë që ekzistuar në dosjen time HELLO.TXT. 

Pra, kjo është se si ju kopjoni një fotografi. Por, çfarë nëse ju doni të kopjoni një directory të tërë? Pra, për një të dytë, le të marrin një vështrim në çfarë është në directory time pset0. Nëse unë CD pset0 dhe lista përmbajtjen, Unë kam një listë të quajtur, mostër, dhe një skedar zeroja, scratch.sb2. Kështu që është mirë të dihet. Pra, le të qartë në ekran, dhe unë jam duke shkuar për të shkuar mbrapa në directory time Workspace për një të dytë. 

Le të themi se, tani, unë dua të të bëjë një kopje të indeksin tim pset0. Unë nuk mund të them vetëm cp pset0 pset3, për shembull. Ju merrni këtë mesazh pazakontë, duke lënë jashtë directory pset0. Pse e merrni këtë mesazh? E pra, ajo rezulton se, kur ju keni një listë që ka sende të tjera në brendësi të saj, komanda cp nuk ka të vërtetë domosdoshmërisht e di se çfarë të bëjë me të. 

Ne kemi nevojë për të në mënyrë eksplicite them Linux, terminali, Unë dua që ju të kopjoni Lista pset0 dhe kopje çdo dosje që ekziston brenda e ajo dhe çdo fotografi që ekziston në brendësi të saj. Me fjalë të tjera, kam nevojë për ju për të Recursively zhyten poshtë në pset0 dhe të bëjë një kopje të çdo gjë në atje. 

Nëse unë dua të bëj këtë, çfarë mund të bëj është cp-r, për rekursive, pset3 pset0. Hit Enter. Tani, në qoftë se unë renditni përmbajtja e directory tim, Unë shoh atje është pset3 Lista që unë të mund të punojnë me të. Dhe nëse kam cd në pset3 tani dhe pastaj lista përmbajtjen, shikoni, ka mostër dhe scratch.sb2 përsëri. Pra, kjo është pretty cool. Pra, kjo është se si ju mund të kopjoni një faqe të tërë Lista, dhe jo vetëm një file të vetëm. Pra, nëse ju doni të kopjoni një Lista, vetëm mos harroni për të përdorur flamurin-r kur ju jeni duke punuar me komandën CP. Në rregull. Kështu që unë kam kopjuar një fotografi, por Unë e kam bërë atë gabimisht. Dhe tani, unë dua të të shpëtoj prej tij. Si ta bëj këtë? Përsëri, në qoftë se ju jeni të njohur me një GUI interface, ju mund të right-click dhe vetëm të zgjidhni Delete. Dhe kjo do të dërgojnë atë në plehra apo Recycle Bin. Por në rreshtin e komandave, ne vetëm mund të shtypni rm, për Hiq, dhe pastaj emri i të paraqesë ne duam të heqin qafe. 

Tani, rm është shumë i kujdesshëm. Ajo ka një shumë të dyfishtë kontrollit, për t'u siguruar që ju të vërtetë dëshironi të fshini file. Ajo nuk dëshiron të bëjë gabime, sepse nuk ka asnjë Recycle Bin këtu. Pasi të kemi fshini një skedar, është e shkuar. Dhe nuk ka të vërtetë nuk ka mënyrë për të rimarrë atë. Pra, ne duhet të jetë goxha të kujdesshëm, dhe kështu rm do të jenë shumë të kujdesshëm për ne. 

Pra, le të kthehemi në IDE dhe të shpëtoj nga këtë dosje hi.txt që kam krijuar një minutë më parë me kopje. Pra, ne jemi në IDE. Dhe lista përmbajtjen e directory tim përsëri, vetëm të na jepni disa kontekst. Unë do të thotë, ju mund të shihni se ka hi.txt, që kam krijuar pak kohë më parë. Tani, unë dua të të shpëtoj prej tij. Si mund ta bëj atë? 

Përsëri, vetëm RM. Kështu që unë mund të shtypni rm hi.txt dhe hit Enter. Dhe nuk ka rm qenie me të vërtetë të kujdesshëm për ne dhe duke u siguruar ne fakt dëshironi të fshini këtë skedar. A jeni të vërtetë dëshironi të hiqni rregullt bosh hi.txt skedar? Kjo është vetëm si një operative sistem, si Windows ose Mac, që ju mund të jetë njohur me popping up se kuti thotë se jeni të vërtetë te sigurte qe doni ta bëni këtë. 

Unë jam goxha i sigurt unë dua të kësaj, kështu që unë jam duke shkuar për të tipit, yes-- ose unë mund edhe vetëm lloji y-- dhe hit Enter. Dhe në qoftë se unë lista përmbajtjen e mia Lista përsëri, hi.txt është zhdukur. Jo keq, apo jo? Le të Kontrollit shtyp L, vetëm për të hequr qafe të gjitha stuff këtë dhe të na kthehet në në krye të ekranit. 

Tani, ka një mënyrë për të rm qark të shkurtër, kështu që se ajo nuk na pyet atë pyetje. Ne me të vërtetë e di se ne duam për të hequr qafe këtë dosje, dhe ne nuk duam as për t'u bërë pyetjen. Si e bëjmë këtë? E pra, ne mund të specifikojë një flamuri shtesë, ashtu si ne bëri me CP ku ne mund të shtoni flamurin-r, të Recursively kopje në një directory. Ka një tjetër flamur për RM, e cila eshte -F, e cila është për të detyruar për të bërë pikërisht RM ajo që ne jemi duke u thënë atë për të bërë. 

Pra, le të themi se, tani, unë dua për të hequr qafe dosjen time HELLO.TXT. Unë nuk dua se një ose. Çfarë mund të bëj? E pra, unë mund të rm HELLO.TXT -F. Çfarë mendoni se është do të ndodhë këtu? Është e shkuar. As nuk pyesni mua pyetjen. Dhe në fakt, në qoftë se unë lista përmbajtjen e directory time përsëri, është e shkuar. Nuk ka prish ketu. HELLO.TXT është zhdukur, dhe unë nuk ishte i edhe pyeti nëse kam kërkuar për të fshirë atë. Çka nëse unë dua të shpëtoj i një directory të tërë? Mënyrë që ju të bëni që është shumë të ngjashme me kopje. Në qoftë se ju dëshironi të fshini një Lista, ju nuk e bëni vetëm dëshironi të fshini dosjen, ju doni të fshini çdo gjë brendësi të saj. Dhe kështu që ju përdorni -R, për Recursively fshini një directory. 

Pra, le të rm pset2-r. Unë nuk jam në të vërtetë duke punuar në pset2, kështu që unë mund të shpëtoj prej kësaj directory. Unë hit Enter. A doni të hiqni Drejtoria, pset2? Po, unë bëj. Dhe në qoftë se unë lista përmbajtjen e Lista time përsëri, është e shkuar. Në rregull? 

Një variant më shumë mbi këtë temë. Kështu që unë do të pastruar në ekran përsëri, për të vënë gjithçka në krye. Hit ls. Tani, unë dua të shpëtoj e directory tim pset3, dhe unë me të vërtetë e di se unë dua të shpëtoj directory tim pset3. Unë mund Recursively dhe me forcë hequr dosjen time pset3. 

Tani, ju jeni do të jetë me të vërtetë të kujdesshëm kur ju jeni duke përdorur rm -rf. Si ju programoni më shumë, ajo do të jetë diçka që ju vetëm bëni me të vërtetë shpejt. Dhe në fakt, unë bëj atë gjatë gjithë kohës. Por kjo mund të çojë në disa pasoja shkatërrimtare, në qoftë se ju aksidentalisht fshini gjë e gabuar. Kështu që unë dua që ju të jenë të vetëdijshëm se ky është një opsion në dispozicion për ju, por e përdorin atë me masë, dhe e përdorin atë me kujdes. 

Unë e di për një fakt unë nuk jam duke punuar mbi problemin tim të vendosur 3 më, kështu që unë jam duke shkuar për të hequr qafe të gjitha ato fotografi. Dhe unë e di unë nuk dua të të kërkohet çdo herë të vetme në qoftë se unë dua të fshini një fotografi, kështu që unë jam duke shkuar për rm pset3 -rf. As nuk më pyesni nëse unë kërkuar për të marrë shpëtoj prej tij. I goditi ls. pset3 është zhdukur. Pra, kjo është e gjitha variacionet që ju mund të përdorë për të hequr qafe e dosjeve me rm. 

Komanda e fundit command line që është do të mjaft të dobishme për ju është MV, e cila është e shkurtër për lëvizje. Veprim është në thelb ekuivalent të riemërtoni. Ajo lëviz një fotografi nga një vend në tjetër, burimi në destinacion. Le të shohim se ku duke përdorur një fuqinë veprim të jetë i dobishëm në dritaren e terminalit. 

Kështu që unë jam në pset1 tim Lista, dhe unë kam vënë re diçka ka shkuar një gabim të vogël. Unë kam qenë duke punuar në problemin tim babëzitur, por unë rastësisht e quajti atë Greddy. Kështu që, kur unë të përpiqet dhe të drejtuar atë nëpërmjet check50, ajo nuk ka të vërtetë punojnë. Unë kam disa opcione. Ne mund të bëjmë atë që ne kemi bërë më parë, e cila është për të bërë një kopje të dosjes. Unë mund të kopjoni greddy.c të greedy.c, e drejtë? Hit Enter. Unë shoh se të dyja dosjet janë atje. Dhe atëherë unë mund të RM-së, për të hequr, greddy.c. Që merr shpëtoj prej tij. Kështu që do të punojë, pasi unë konfirmoj që unë dua të shpëtoj prej tij. Dhe unë kam në mënyrë efektive greddy.c riemëruar për greedy.c. I kopjuar atë, dhe pastaj hequr origjinal. 

Por kjo është një proces shumë-hap. Dhe sigurisht, ka një mënyrë më të mirë. Në fakt, nuk është. Pra, le të goditur Kontrollit L, vetëm për të sjellë këtë back up, dhe lista përmbajtjen e directory time përsëri. 

Pra, le të themi, oh, kam bërë një gabim. Unë në fakt me të vërtetë dua për të thirrur këtë dosje greddy.c. Në një goditje, unë mund të shtypni lëvizin greedy.c për greddy.c. Hit Enter. Dhe tani, unë nuk kam të kopjoni dhe për të hequr atë, Unë vetëm ishte në gjendje për të riemërtoni atë. Pazar one-stop. 

Tani, ka shumë të tjera të themelore shërbimet command line që ju mund të përdorni me command line Linux. Dhe ne do të diskutojmë shumë prej tyre në të ardhmen në CS50. Por tani për tani, vetëm duke marrë këmbët tuaja lagur me punuar me këtë terminal Mjedisi, këto pesë komanda duhet të merrni ju shumë larg në lundrimit përreth dhe duke punuar me fotografi në IDE tuaj ose në çfarëdo bazuar në Linux sistemi operativ që jeni duke përdorur. 

Nëse ju jeni kurioz dhe ju doni të shikojmë përpara pak në disa nga komandat command line ne do të jetë duke përdorur në të ardhmen, këtu është një listë e një çifti nga ato më të zakonshme. Unë jam Doug Lloyd. Kjo është CS50.